De douane heeft vorig jaar bij controles meer drugs in beslag genomen dan in 2011. Vooral de hoeveelheid designerdrugs en grondstoffen voor verdovende middelen is sterk toegenomen.

Dit blijkt uit cijfers die NU.nl heeft opgevraagd bij het ministerie van Financiën.

De douane, die de grenzen van de Europese Unie en de mainports van Nederland controleert op de invoer van drugs, trof in de periode tussen 2008 en 2012 bijna vijftienduizend keer illegale middelen aan. Vooral de hoeveelheid grondstoffen en designerdrugs neemt toe, zo blijkt uit de cijfers. 

Designerdrugs zijn in laboratoria ontwikkelde niet-plantaardige drugs die op moleculair niveau steeds aangepast worden om een sterker effect teweeg te brengen. 

In 2008 werd daar nog 407 kilo van aangetroffen, dat is in 2012 opgelopen tot 6.230 kilo. Ook is vorig jaar onder andere een grote hoeveelheid apaan aangetroffen, een grondstof voor de vervaardiging van synthetische drugs als xtc, amfetamine en lsd.

Door de samenstelling van de grondstoffen steeds aan te passen proberen de makers van designerdrugs de geldende wetgeving te ontduiken.

"Een echte verklaring voor de toename is er niet. Het is vooral een kwestie van vraag en aanbod", aldus een woordvoerder van de douane.

Gevonden drugs sinds 2007:

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van het ministerie van Financiën. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Yarno Ritzen

Cocaïne

De douane controleert passagiers en goederen bij de buitengrenzen van de Europese Unie. Het merendeel van deze controles vindt plaats bij de mainports, waarvan luchthaven Schiphol en het Rotterdamse havengebied de belangrijkste zijn.

Bij het merendeel van de drugsvondsten wordt nog altijd cocaïne aangetroffen. In de onderzochte periode was dat ruim veertienduizend keerVolgens het ministerie is dit te verklaren door de honderdprocentcontroles op passagiers, vracht en post uit risicogebieden. Voor cocaïne zijn dit landen in Zuid- en Midden-Amerika en de Caribische regio.

De totale hoeveelheid gevonden cocaïne betrof vorig jaar 7.937 kilo tegenover 5.110 kilo in 2008. Het aantal keer dat cocaïne gevonden werd bleef relatief stabiel. De gemiddelde hoeveelheid cocaïne per vondst nam iets toe, van 1,89 kilo in 2008 naar 2,96 kilogram in 2012.

Marihuana

Ook de hoeveelheid marihuana bij grenscontroles is toegenomen. In 2012 werd er 7.373 kilo in beslag genomen, terwijl het in 2010 en 2011 nog respectievelijk om 1.501 en 4.076 kilo ging.

De twee jaren daarvoor was de hoeveelheid marihuana vele malen groter, maar dit heeft volgens het ministerie te maken met enkele uitzonderlijk grote vangsten.

"In 2008 hebben we bij een vangst in de haven van Amsterdam 18.000 kilo marihuana aangetroffen. Het jaar daarop hebben we ook vier keer een grote partij in containers gevonden en vier keer een ongewoon grote vangst op Schiphol gedaan", zo laat het ministerie weten.

Soorten gevonden drugs in 2011 en 2012:

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van het ministerie van Financiën. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Yarno Ritzen