Jan van Zanen is voorgedragen voor het burgemeesterschap van Utrecht. Hij volgt daarmee Aleid Wolfsen na 1 januari 2014 op. 

De naam van de nieuwe burgemeester werd door Eiko Smid, voorzitter van de vertrouwenscommissie, even na 16.30 uur voorgedragen na een besloten vergadering over de laatste twee kandidaten. 

Van Zanen was van 2003 tot 2008 partijvoorzitter van de VVD. Hij is de huidige burgemeester van Amstelveen en werkte eerder al als wethouder in Utrecht. 

Een zeer ruime meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad steunt de voordracht van Van Zanen als nieuwe burgemeester, aldus Smid.

Fenomenaal netwerk

''Van alle kandidaten is Van Zanen het meest authentiek en krachtig en voldoet hij het best aan de profielschets. Het is een man met een fenomenaal netwerk, in Utrecht, maar ook in Den Haag."

Van Zanen komt op Smid over als een ''heel plezierige en toegankelijke man". Smid: ''Hij laat duidelijk weten wat hij wil, het is een krachtig bestuurder. Daarnaast heeft hij een brede ervaring en passie voor de stad Utrecht."

Kandidaten

Van de 26 personen die solliciteerden op de functie zijn er acht uitgenodigd voor een eerste gesprek. Van die acht maakten vier mensen zo'n goede indruk dat ze terug mochten komen voor een tweede ontmoeting.

Smid wilde dinsdag niet zeggen wie de andere drie kandidaten waren die tot het laatst toe meededen. ''We hebben lang vergaderd en zijn hier tien tot twaalf dagdelen mee bezig geweest", aldus Smid. ''We hadden de keuze uit goede kandidaten, je mag wel van een luxesituatie spreken, ja."

De voordracht van de raad gaat nu naar de minister van Binnenlandse Zaken. Als die akkoord gaat, volgt de officiële benoeming door de Kroon. Het is de bedoeling dat de 52-jarige Van Zanen begin 2014 aan zijn werkzaamheden begint.

Reactie Van Zanen

Van Zanen noemt zijn liefde voor de stad Utrecht enorm groot. ''Ik heb gesolliciteerd op de vacature in Utrecht. Want, laat ik het maar zo zeggen, dat is once in a lifetime. Een volgende stap, een unieke kans voor mij. Het komt ook niet zo vaak voor'', reageerde Van Zanen dinsdag tijdens een persconferentie in het raadhuis van Amstelveen.

''Onze kinderen zijn er geboren en mijn vrouw Marian en ik hebben er met heel veel plezier gewoond en gewerkt. Eerst in het Wilhelminapark, later in Oog en Al.''

Wolfsen

De laatste twee burgemeesters van Utrecht waren PvdA'ers. Wolfsen maakte zich in Utrecht impopulair. Zo wiste de gemeente in 2011 stukken die informatie bevatten over het wegpesten van een homostel in de wijk Leidsche Rijn. Wolfsen overleefde een motie van wantrouwen.

In 2012 blunderde de gemeente Utrecht in de zaak rondom de Romafamilie Nicolich. Het huurcontract van de familie werd per 1 januari opgezegd omdat ze zich schuldig zou hebben gemaakt aan intimidatie van een onderwijzeres. Dit bleek niet te kloppen. Ondertussen kwam de familie op straat te staan.

Ook voor zijn aantreden was Wolfsen al omstreden. Een raadgevend referendum waarin de burgemeester moest worden gekozen liep uit op een fiasco. De kritiek op Wolfsen zwol aan toen hij in 2009 de uitgever van het huis-aan-huisblad Ons Utrecht een oplage liet herdrukken. Wolfsen was niet blij met de inhoud over zijn woonkostenvergoeding. 

Onvermoeibaar

Van Zanen noemt zichzelf graag een ''makelaar in relaties''. De burgemeester van Amstelveen gelooft heilig in het ''zelforganiserende mechanisme van de samenleving''. Hij geldt als een onvermoeibare eerste burger, altijd aanspreekbaar, een beetje ongeduldig en met gevoel voor humor.

De VVD'er gelooft in een kleine, sterke overheid die de samenleving op de achtergrond faciliteert en ondersteunt. Hij is geen voorstander van de fusieprovincie die moet ontstaan uit Utrecht, Noord-Holland en Flevoland. 

Van Zanen kreeg in 1996 de Thorbecke-prijs voor politieke welsprekendheid en schreef een boek over één van de bekendste VVD-vrouwen, Haya van Someren-Downer. 

Jan Hendrikus Cornelis van Zanen werd geboren in Edam-Volendam. Hij ging rechten studeren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en was in die tijd landelijk voorzitter van de JOVD, de jongerenafdeling van de VVD. Van Zanen maakte zijn studie af aan de Cornell University in New York.