De provincies Zeeland en Noord-Brabant hebben het hoogste percentage dodelijke afloop van verkeersongevallen in Nederland.

Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl naar ruim 400.000 verkeersongevallen van 2007 tot en met 2012. De gegevens zijn afkomstig van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en ongelukken.staanhier.nl.

Bert van Wee, hoogleraar transportbeleid aan de TU Delft, vermoedt dat dat komt door de lage concentratie van snelwegen in deze provincies. "Snelwegen zijn namelijk een stuk veiliger dan mensen denken."

Veilig Verkeer Nederland (VVN) komt tot dezelfde conclusie. "Noord-Brabant heeft het meest uitgebreide wegennet van Nederland en een groot aandeel hiervan zijn gemeentelijke en provinciale wegen", aldus een VVN-woordvoerder.

"Op dit soort wegen gebeuren de meeste ongevallen. Snelwegen zijn de veiligste wegen door scheiding van verkeerssoorten, redelijk gelijke snelheid en ongelijkvloerse kruisingen."

Klik op de gemeente voor meer informatie. De gegevens zijn afkomstig van ongelukken.staanhier.nl. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Nacht

Daarnaast blijkt dat in de ochtend- en avondspits de meeste ongelukken gebeuren en de meeste personen in het verkeer overlijden. Tussen 17.00 en 18.00 uur vinden de meeste ongevallen plaats.

Afgezet tegen het totaal aantal ongelukken is de kans op een dodelijk ongeval 's nachts het grootst. De meeste dodelijke slachtoffers zijn inzittenden van een auto.

Volgens Bert van Wee is het goed te verklaren dat de kans op een dodelijke afloop 's nachts zo groot is. "Ik heb het vermoeden dat als het 's nachts mis gaat, het dan ook flink mis gaat. Bestuurders hebben minder zicht en rijden met hogere snelheden."

VVN denkt eveneens dat daar de oorzaak ligt. "Er is weinig verkeer op de weg, waardoor er harder wordt gereden. Het gaat hier vaak om eenzijdige ongevallen."

Personenauto's

Van alle ongelukken waarbij de toedracht bekend is, is één op de vier ontstaan door het niet-verlenen van voorrang. Daarna zijn onvoldoende afstand houden (19,9 procent) en stuurfouten (12,9 procent) de meest voorkomende oorzaken.

Ruim de helft van alle geregistreerde verkeersongevallen vindt plaats tussen personenauto's onderling. In 8,1 procent van de ongevallen botst een personenwagen met een vast object, zoals een boom of muur. Botsingen tussen fietsers en auto's nemen bijna 4 procent van de ongevallen in.

NU.nl wil graag van u weten waar u gevaarlijke verkeerssituaties ervaart. Meld hier gevaarlijke verkeerssituaties op NUjij.

Aantal verkeersdoden per gemeente:

Bekijk de gegevens op NUdatablog

Bekijk de overzichtskaart met verkeersdoden sinds 2012