De overheid moet meer geld vrijmaken voor politie-inzet op en rond het spoor. Daarover heeft de NS met de spoorvakbonden maandagavond overeenstemming bereikt. 

Spijkers met koppen werden geslagen over een pakket maatregelen om agressie en geweld op en rond het spoor aan te pakken. Dat heeft een woordvoerder van FNV Spoor dinsdag laten weten.

Hij zegt er vooral blij mee te zijn dat het spoorbedrijf veiligheid voorop gaat zetten, net boven de service aan de reizigers.

NS en bonden hebben de afgelopen weken een paar keer met elkaar gepraat, na enkele geweldsincidenten tegen NS-medewerkers. 

Ondergesneeuwd

Het is een slechte zaak dat op steeds meer stations geen spoorwegpolitie rondloopt, zegt vakbondsbestuurder bij FNV Spoor Roel Berghuis. "Nu is de veiligheid op het spoor steeds vaker een van de taken van de regionale agent en dan raakt het al snel ondergesneeuwd." 

Als de spoorwegpolitie op het station zit, leren de medewerkers van de NS en de spooragenten elkaar ook kennen, wat hun werk volgens Berghuis efficiënter maakt. "En met het verdwijnen van de spoorwegpolitie verdwijnen ook de ophoudkamers waar je agressieve verdachten even kon laten uitrazen." 

Agressie

Verder is afgesproken dat veiligheid op en rond het spoor de gezamenlijke verantwoordelijkheid is van spoor- en OV-bedrijven en de politiek. En gaan de bonden en NS minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) om aandacht vragen voor ondersteuning bij agressie-incidenten.

''Bovendien is het bij de NS nu Veiligheid & Service, in plaats van andersom'', zegt de vakbondsman. Teams die controleren op zwartrijden (vaak aanleiding tot agressie) krijgen meer mensen. Verder komt er een campagne over de impact van agressie op mensen met een publieke taak en de rol die burgers kunnen hebben.

Robuuster

De NS-medewerkers die controleren op onder meer zwartrijden krijgen zo snel mogelijk een robuuster uniform. Vakbonden en de NS hebben afspraken gemaakt over een proef met twintig medewerkers. Zij krijgen nieuwe broeken en gele jassen, zegt Berghuis. De proef gaat nog deze maand van start. 

"Het is lullig om te zeggen, maar bij de eerste de beste vechtpartij zit er al een scheur in de broeken die nu worden gedragen", zegt Berghuis. 

Als het nieuwe uniform bevalt, krijgen alle medewerkers van deze teams een nieuw uniform. Daarnaast wordt bekeken of zij meer bevoegdheden of wapens moeten krijgen. Verder is afgesproken dat de teams voortaan bij voorkeur uit vier personen bestaan. "Dat voelt een stuk professioneler en de kans dat iemand dan agressief wordt is een stuk kleiner", zegt Berghuis. 

Tot het gesprek in december voert de NS de controles op zwartrijden flink op, ''aangezien dat vaak de basis is voor incidenten waarvan personeel de dupe is'', aldus een NS-woordvoerder.