De intocht van Sinterklaas in Amsterdam ziet er anders uit dan in de afgelopen jaren.

Dat zei burgemeester Eberhard van der Laan vrijdagavond op de stadsomroep AT5.

Het intochtcomité heeft volgens de burgemeester aangegeven dat de intocht wordt aangepast. Wat er dit jaar precies anders is, wilde de burgemeester niet zeggen.

"Ik vind het niet op de weg van de burgemeester liggen, of gemeenteraad of een minister of het parlement, om dat in te vullen. Het is een volkstraditie en daar moet de samenleving, het volk, over praten. En dat ligt dus primair bij de comités."

Bezwaren

Woensdag maakte de gemeente bekend dat de intocht op 17 november gewoon doorgaat. Een bezwaarcommissie had alle bezwaren die 21 mensen tegen de intocht hadden ingediend op advies van Van der Laan afgewezen. De meeste bezwaren gingen over Zwarte Piet, die in zijn huidige vorm racistisch zou zijn.

De organisatie achter de intocht is volgens de burgemeester al in gesprek met Quinsy Gario, de man die het protest tegen Zwarte Piet aanzwengelde. Een vervolggesprek zou gepland staan.

Verstoring

De burgemeester riep op AT5 verder op niet te protesteren tijdens de intocht. Hij erkende dat het een recht is om te demonstreren. "Maar laat het niet uitlopen op een verstoring van een kinderfeest. Afgezien van wat dat juridisch betekent is het moreel niet zuiver." De politie zou 'in principe' niet zomaar mensen arresteren.