Faiza Oulahsen, een van de Greenpeace-activisten die in de Noord-Russische stad Moermansk in de gevangenis zit, heeft een brief geschreven aan koning Willem-Alexander. 

In de handgeschreven brief, die vrijdag in het AD is gepubliceerd, vraagt ze de koning om haar situatie en die van haar lotgenoten te bespreken als hij op 8 november president Vladimir Poetin van Rusland ontmoet.

Oulahsen, die met 29 anderen, onder wie de Nederlander Mannes Ubels, nu een maand vastzit in Rusland, schetst aan Willem-Alexander de omstandigheden waarin zij verkeert.

Zo zit ze in alleen in een cel, ''geïsoleerd van alle anderen''. Na drie weken in een cel met lekkende wateleiding, gebrekkig sanitair en ratten, heeft ze inmiddels een andere cel gekregen, schrijft ze. Sinds haar arrestatie heeft ze geen telefoontje mogen plegen, ''ondanks dat ik er recht op heb''.

Gasboringen

Oulahsen is een van de activisten die met het schip Arctic Sunrise in het Noordpoolgebied was om actie te voeren tegen gasboringen daar. Een dag na een actie bij een boorplatform van Gazprom werd het schip geënterd door de Russische autoriteiten, die alle opvarenden aanhielden.

Willem-Alexander en Máxima bezoeken Rusland op 8 en 9 november, om het Nederland-Ruslandjaar af te sluiten. Aanvankelijk zou het koninklijk paar alleen op 9 november een concert bijwonen in Moskou, maar het bezoek is uitgebreid met een ontmoeting met Poetin op de achtste.