De Nederlandse activiste Faiza Oulahsen heeft donderdag te horen gekregen dat de aanklacht tegen haar in Rusland nu 'hooliganisme' luidt. 

Woensdag kreeg de andere Nederlandse activist Mannes Ubels al hetzelfde te horen, laat een woordvoerster van Greenpeace weten.

Eerder werden andere opvarenden van Greenpeaceschip de Arctic Sunrise in staat van beschuldiging gesteld wegens hooliganisme. In het Russische recht staat maximaal zeven jaar gevangenisstraf voor deze beschuldiging.

De onder Nederlandse vlag varende Arctic Sunrise werd in september ingerekend door de Russische autoriteiten na een protestactie bij een boorplatform van Gazprom in de Petsjorazee.

De dertig opvarenden, onder wie de twee Nederlanders, zitten sindsdien vast in Moermansk.

Bevestiging

Woensdag gaf minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) nog tijdens een debat in de Tweede Kamer aan dat Nederland nog geen formele bevestiging heeft ontvangen dat de Russische aanklacht tegen de opvarenden van de Arctic Sunrise is afgezwakt van piraterij naar hooliganisme.

Om schip en bemanning vrij te krijgen is Timmermans naar het Internationaal Zeerechttribunaal gestapt. Volgende week woensdag is de eerste hoorzitting.

Maandag vindt nog een korte procedurele zitting plaats. Voor 21 november doet het tribunaal uitspraak.

Zeerechtverdrag

Dat Rusland in bepaalde zaken bij het tribunaal een voorbehoud heeft gemaakt, maakt volgens Timmermans niets uit. Uitspraken zijn bindend voor alle landen die aansloten zijn bij het zeerechtverdrag. Hij probeert ook via andere wegen de Greenpeace-zaak op te lossen.

Dit heeft nog niets concreets opgeleverd. Hij spreekt volgende week weer met zijn Russische collega, Sergej Lavrov.