Haarlem geeft als eerste gemeente van Nederland volgende week een keurmerk aan coffeeshops die voldoen aan bepaalde regels, zoals het controleren op leeftijd en het beperken van overlast.

Zij vallen dan onder een minder streng regime en worden niet meteen gesloten bij een overtreding.

Van de zestien coffeeshops in de gemeente krijgt de helft op 5 november het keurmerk.

De overige coffeeshops zijn nog in behandeling en moeten onder meer de Bibob-proef doorstaan waaruit blijkt dat ze geen criminele activiteiten ondernemen.

Politie en het Openbaar Ministerie zijn volgens burgemeester Bernt Schneiders blij met het keurmerk. ''We kunnen beter goede afspraken maken en elkaar serieus nemen." 

Beloning

"De coffeeshops doen met de extra maatregelen meer dan we van ze zouden kunnen verwachten en daar worden ze voor beloond, zonder dat we als gemeente naïef worden", aldus Schneiders.

De landelijke gedoogcriteria voor coffeeshops blijven staan, zegt Schneiders, zoals de voorraad wiet die de shops in huis mogen hebben.

Het keurmerk is een samenwerking van de gemeente en onder meer de GGD en het Team Haarlemse Coffeeshopondernemers (THC). De medewerkers van de coffeeshops hebben voor het keurmerk vijf cursussen gevolgd, zoals agressietraining en een cursus herkennen van valse identiteitsbewijzen.

Achterdeur

Voorzitter Wilco Sijm van THC is blij met de samenwerking met de gemeente: ''De burgemeester heeft hiermee zijn nek uitgestoken."

Voor THC is het keurmerk een aanzet tot discussie over de bevoorrading van de coffeeshops. Die moet nu via 'de achterdeur'. ''Wij willen dat de teelt wordt gereguleerd. Dan is er meer controle op de kwaliteit en dat is uiteindelijk veiliger voor de klant.''