Uitgeprocedeerde asielzoekers mogen niet meer zonder voorzieningen op straat worden gezet. VluchteningenWerk meldt donderdag dat het Europees Comité voor Sociale Rechten dat heeft besloten. 

Het gaat om een voorlopig en niet-bindend besluit. Volgens VluchtelingenWerk betekent dit echter een einde aan de ''vaak onmenselijke omstandigheden waarin uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland leven''.

Het comité is onderdeel van de Raad van Europa en reageerde hiermee op een klacht van de Protestantse Kerk in Nederland.

Mensen zonder verblijfsvergunning ''lopen het risico op ernstige en onherstelbare schade aan hun leven als zij uitgesloten worden van opvang, voedsel en kleding'', citeert Fischer uit de beslissing.

''De Staat moet daarom alle mogelijke maatregelen nemen waardoor hun basisbehoeften worden gewaarborgd.'' Er moeten op landelijk en regionaal niveau voorzieningen worden getroffen en de Staat moet ook aan het comité melden welke maatregelen hij heeft getroffen.

VluchtelingenWerk is blij met de beslissing van het comité: ''Dit betekent een einde aan de vaak onmenselijke omstandigheden waarin uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland leven.''

Tweede Kamer

Marit Maij van de PvdA vindt de uitspraak 'belangwekkend': "Advies van de Raad voor Europa heeft in het verleden vaker tot beleidsverandering geleid", aldus het Kamerlid.

Het CDA wil opheldering van Teeven over de reikwijdte en de gevolgen. De ChristenUnie wil dat staatssecretaris Teeven ''werk gaat maken van een rechtvaardig asielbeleid''.

Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie heeft samen met de SP, GroenLinks en D66 om een brief gevraagd naar aanleiding van de voorlopige uitspraak.

Teeven

In het televisieprogramma Nieuwsuur reageert Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) op het besluit van het comité. Hij is niet van plan uitgeprocedeerde asielzoekers meteen van eten, drinken en onderdak te voorzien.

Teeven benadrukt dat het standpunt niet bindend is. "Het is een standpunt van een commissie sociale rechten. Die is juridisch niet bindend. Het is een voorlopig standpunt. Laten we eerst het definitieve standpunt afwachten." Wel voegde hij eraan toe dat het 'buitengewoon onwenselijk' is.

Teeven zegt wel dat het standpunt bestudeerd gaat worden. "Ik zeg niet dat ik er geen boodschap aan heb. Ik neem er kennis van. Maar het is niet zo dat we meteen in de houding springen en iedereen eten, drinken en onderdak geven. Zo zit het niet."