De eigenaar van een dierenwinkel in Rotterdam waar in juni 140 dode dieren werden gevonden heeft drie jaar celstraf, waarvan twee jaar voorwaardelijk, gekregen.

De rechtbank in Rotterdam achtte donderdag bewezen dat de man de beesten ''noodzakelijke verzorging’’ heeft onthouden.

De man heeft ook een proeftijd van vijf jaar gekregen. Handelt hij in die tijd toch in dieren, dan moet hij alsnog twee jaar zitten.

De rechters zeggen een lange proeftijd op te leggen, omdat ze de kans groot vinden dat de man opnieuw in dieren gaat handelen. De verdachte heeft verklaard dat toch weer te willen.

In de winkel werden onder meer dode dingo’s, hagedissen, chinchilla’s, woestijnspringmuizen, woestijnratten, ratelslangen en schildpadden gevonden. Het OM vermoedt dat de dieren zijn omgekomen van honger en dorst.

Beschermde dieren

De straf valt lager uit dan de eis van 3,5 jaar van het Openbaar Ministerie. De aanklager wilde dat de man ook straf zou krijgen omdat hij beschermde dieren zou hebben gestolen. Daaronder waren tijgerpythons, boa constrictors en koningspythons.
 

Maar de rechters spraken hem daarvan vrij omdat hij de dozen overhandigd kreeg van een portier van een hotel. De dieren, die in warme gebieden leven, werden een dag nadat de man ze had meegekregen dood of bijna dood teruggevonden in een auto.