Neuroloog Rien Vermeulen stopt bij het Academisch Medisch Centrum (AMC) "langzaamaan" met de behandeling van zijn patiënten, nadat hij het heeft opgenomen voor de omstreden ex-neuroloog Ernst Jansen Steur.

Dat laat een woordvoerder van het AMC donderdag weten aan NU.nl naar aanleiding van een bericht van NRC Handelsblad.

Volgens de krant wordt de arts geschorst en moet hij "met onmiddellijke ingang stoppen" met de behandeling van zijn patiënten. Vermeulen is echter met emeritaat en kan dus niet geschorst worden.

"Wel zal hij zijn patiënten geleidelijk aan overdragen aan andere artsen", aldus de woordvoerder.

Vermeulen moet weg bij het AMC, omdat hij het in de actualiteitenrubrieken EenVandaag en KRO Brandpunt opnam voor zijn studievriend Jansen Steur en "onhandige" uitspraken deed over onder meer het vervalsen van patiëntgegevens.

Jansen Steur moet zich deze maand voor zowel de tuchtrechter als de strafrechter verantwoorden voor onder meer onjuiste diagnoses met verregaande gevolgen.

Wetenschap

Het AMC heeft in een reactie aan de krant laten weten dat Vermeulen het wetenschappelijk onderzoek waar hij mee bezig is nog gewoon kan afronden. "Maar wat hij heeft gezegd, wordt niet als verstandig gezien."

Vermeulen stelde tegenover de actualiteitenrubrieken dat in de neurologie vaker verkeerde diagnoses worden gesteld. Hij gaf toe zelf ook bepaalde gegevens te hebben vervalst om mensen met de diagnose alzheimer het medicijn Exelon te kunnen voorschrijven.

Vermeulen nam op 1 april 2010 afscheid als afdelingshoofd bij het AMC, omdat hij met pensioen ging. Hij behandelde nog enkele tientallen patiënten, die worden overgenomen door andere neurologen.