Regionale vervoerders vinden dat staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) zich te veel richt op het openbaar vervoer in de Randstad. Zo zou ze vervoerders uit regionale treinen jagen.

De vervoerders spreken van desastreuze gevolgen voor het regionale vervoer. 

Dat schrijven de provinciebesturen van Gelderland, Overijssel, Limburg, Friesland en Groningen donderdagmiddag in een brief aan de Tweede Kamer. 

Het kabinet is van plan om het accijnsvoordeel op rode diesel af te schaffen. De meeste regionale treinen buiten de Randstad rijden op rode diesel. Ook de gebruiksheffing voor het spoor vanaf 2015 wordt veel hoger gemaakt.

Het water staat de regionale vervoerders aan de lippen, schrijven de bestuurders. Als alle maatregelen doorgaan, worden treinkaartjes op regionale verbindingen tot 40 procent duurder.

Bovendien moet er dan worden gestreept in treindiensten in de avonduren en op zondag en zullen er ook lijnen worden opgeheven.

Niet herkennen

Mansveld liet in een reactie weten dat zij zich niet herkent in het beeld dat zij haar prioriteit bij de Randstad legt. Volgens de staatssecretaris wordt er de komende jaren ook fors geïnvesteerd in de rest van het land.

Tevens gaan op belangrijke lijnen buiten de Randstad vaker treinen rijden. Bovendien is er ondanks bezuinigingen toch besloten om jaarlijks vijftig miljoen euro extra uit te geven aan regionaal openbaar vervoer, aldus Mansveld.

Tegenwerken

De provincies zijn al een aantal jaren verantwoordelijk voor regionale spoorverbindingen. ''We hebben daar een succes van gemaakt. We kregen de mensen de trein in, willen nu meer treinen en meer reizigers, maar krijgen minder treinen en duurdere kaartjes'', aldus Gelders gedeputeerde Conny Bieze namens de vijf provincies.

''De voorgenomen maatregelen werken tegen zichzelf: er zullen heel veel reizigers afvallen omdat de kaartjes te duur worden.''

De provincies willen graag dat spoorlijnen buiten de Randstad ook volledig geëlektrificeerd worden, zodat diesel of gas niet meer nodig is. Ze bieden Mansveld aan om daarnaar onderzoek te laten doen. ''Maar dat is geen oplossing op de korte termijn'', waarschuwen zij.