Om het aardbevingsgebied in Groningen veilig en aantrekkelijk te maken is 950 miljoen euro nodig, stelt de commissie-Meijer in een nog vertrouwelijk rapport. 

Dat schrijft het Dagblad van het Noorden donderdag.

Het geld is onder meer bedoeld om woningen en gebouwen aardbevingsbestendig te maken. Verder moet de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) geld beschikbaar stellen voor inwoners die willen verhuizen maar hun huis niet kwijt kunnen, vindt de commissie.

De provincie had de commissie gevraagd onafhankelijk advies uit te brengen. Het rapport wordt vrijdag gepresenteerd. De 950 miljoen euro ligt niet ver van het compensatiebedrag dat commissaris van de koning Max van den Berg (PvdA) vorig jaar claimde bij het rijk.

Gaswinning

De aardbevingen in Noordoost-Groningen worden veroorzaakt door gaswinning. Het kabinet neemt in januari een besluit over de winning in de regio.

Dat is later dan aangekondigd, omdat de afweging van belangen en onderzoeksresultaten meer tijd vergt, schreef minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. De in totaal elf onderzoeken moeten inzicht geven in de gevolgen van de aardbevingen.

De NAM levert op 1 december een zogeheten winningsplan waarin staat hoe veel gas de NAM de komende jaren wil winnen in het gebied en wat wordt ondernomen om de kans op meer en zwaardere aardbevingen te verkleinen. Kamp realiseert zich 'dat de ernst van de problematiek om een spoedig besluit vraagt'.