Zestien bewoners van een woonwagenkamp aan de Deutersestraat in Den Bosch zijn donderdagochtend aangehouden en zitten sindsdien vast. 

Ze worden verdacht van witwassen.

De politie en gemeente hebben dat donderdagmiddag bekendgemaakt. De politie denkt dat het witwassen zes jaar heeft geduurd, melden bronnen.

De politie laat weten dat alle 29 aanwezigen, inclusief zes kinderen donderdagochtend vroeg zijn afgevoerd. De 23 aanwezige volwassenen werden aangehouden.

Zeven mensen die niet op het kamp wonen, werden in de loop van de dag vrijgelaten. Het is onbekend of ze nog verdacht worden.

Zoektocht

Militairen en politie begonnen een grote zoektocht op het kamp. Op het kamp zijn tot donderdag geld en vuurwapens gevonden. Stroom werd illegaal afgetapt. Aan de actie donderdag werkten driehonderd mensen van diverse opsporingsdiensten mee.

De politie liet donderdag aan het eind van de middag weten dat ook vrijdag nog gezocht gaat worden. Het kamp wordt in de nacht van donderdag op vrijdag bewaakt.

Op het kamp staan ongeveer tien huizen. Militairen hebben donderdag bijvoorbeeld gezocht op een grasveld naast het woonwagenkamp, vermoedelijk naar geld. De politie zocht ook in een paardenstal van een van de bewoners tegenover het kamp. Er werden speurhonden ingezet en boven het kamp cirkelde nu en dan een politiehelikopter.

'Schot hagel'

De politie laat weten dat de kinderen (0 tot 13 jaar) zijn meegenomen omdat alle ouders zijn gearresteerd. De kinderen zijn bij familie ondergebracht of herenigd met hun ouders. Hun school is geïnformeerd.

Advocaat Peter van Zon die met kantoorgenoten meerdere kampbewoners bijstaat, denkt vanwege de zeven vrijlatingen dat de politie beter onderzoek had moeten doen en secuurder had kunnen zijn, zeker omdat er kinderen bij betrokken zijn geraakt. ''Er is een schot hagel afgevuurd.''