De kachel die de grote brand in het centrum van Leeuwarden waarschijnlijk heeft veroorzaakt, is gevonden in de uitgebrande resten van de gebouwen. De kachel wordt nu onderzocht. 

Dat meldt de politie.

De politie wil zo meer duidelijkheid krijgen over de manier waarop de brand is uitgebroken, zegt een woordvoerder woensdag.

De kachel wordt nu onderzocht. De politie wil zo meer duidelijkheid krijgen over de manier waarop de brand is uitgebroken, zei een politiewoordvoerder woensdag.

De kachel in een kledingwinkel aan de Kelders vatte op zaterdag 19 oktober vlam. Dat gebeurde toen een medewerker (38) bezig was met een gaskachel en een gasfles.

Er ontstond een steekvlam, waardoor kleren in brand vlogen. Het vuur sloeg snel over. Uiteindelijk gingen vijf winkels en elf woningen erboven in vlammen op. Een 24-jarige man kwam in de vuurzee om het leven.

Onvoorzichtig handelen

De medewerker wordt verdacht van onvoorzichtig handelen, dat tot de brand heeft geleid. Er is geen sprake van opzet.

Het sporenonderzoek nam extra tijd in beslag omdat vanwege de veiligheid extra bouwkundige maatregelen genomen moesten worden. De resultaten zijn nog niet openbaar, omdat een aantal zaken nog moet worden onderzocht. De panden zijn inmiddels weer overgedragen aan de gemeente Leeuwarden. Die zal de woningen en winkels vermoedelijk snel vrijgeven aan eigenaren en betrokken verzekeraars.