De intocht van Sinterklaas op 17 november in Amsterdam gaat door. 

De bezwaarschriftencommissie heeft de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan geadviseerd om de bezwaren van 21 personen, die moeite hebben met het fenomeen Zwarte Piet, ongegrond te verklaren.

Van der Laan schreef woensdag in een brief aan de gemeenteraad dat hij het advies met enkele aanvullingen heeft overgenomen.

Dit betekent dat de vergunning voor de sinterklaastintocht in Amsterdam niet wordt ingetrokken. Van der Laan heeft zijn besluit woensdag toegelicht in een gesprek met Quincy Gario, een van de bezwaarmakers, en het comité dat de intocht organiseert.

Voorwaarden

''Naar de mening van de commissie is aan alle voorwaarden voor vergunningverlening voldaan'', schrijft de burgemeester. ''Daarnaast wordt door de commissie niet juridisch vastgesteld dat de figuur van Zwarte Piet racistisch is'', vervolgt Van der Laan.

De burgemeester heeft met Gario en het sinterklaascomité afgesproken om de gesprekken over de invulling van het volksfeest voort te zetten en in overleg te treden met de NTR, de omroep van het Sinterklaasjournaal, en de andere plaatselijke sinterklaascomités.

Minder zwart

Zelf sluit Van der Laan zich graag aan bij 'hoofdpiet' Erik van Muiswinkel, die al heeft voorgesteld om Piet minder zwart en minder knecht te maken om associaties met slavernij weg te nemen.

Van der Laan: ''Krompraat, kroeshaar, dikke lippen, oorringen en onderdanigheid bevestigen de door menigeen gevoelde band met slavernij en zijn daarom te vermijden. Hoe zwart Zwarte Piet kan blijven, zal wel blijken. Zwarte pieten met blonde haren, overduidelijk geschminkte pieten, pieten met roetvegen of gekleurde pieten, het is allemaal mogelijk.''

In zijn brief aan de raad stelt Van der Laan voor ''zo snel mogelijk'' een volgende stap te zetten en pleit hij voor geleidelijkheid, zodat over vijf of tien jaar ''het sinterklaasfeest daadwerkelijk een feest is voor iedereen.''