Bij invallen op diverse plaatsen in het land zijn dinsdag twee drugsbendes opgerold. 

Dat hebben het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam en het landelijk parket woensdag laten weten.

In een onderzoek onder leiding van het Rotterdamse OM werden acht verdachten opgepakt in Rotterdam en Amsterdam. Zij zouden zeker zevenhonderd kilo cocaïne vanuit Zuid-Amerika via de Rotterdamse haven naar Europa hebben gesmokkeld.

Bij doorzoekingen in woningen en een garage werden meerdere vuurwapens en enkele duizenden euro's gevonden. Ook werden auto's, waardevolle sieraden en andere luxe goederen in beslag genomen.

Bij de actie waren honderd agenten betrokken. Het OM sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Aanhoudingen

Bij de politieactie onder leiding van het landelijk parket werden tien mannen aangehouden in Rotterdam, Vlaardingen, Schiedam, Den Bosch en Barendrecht. Ze worden verdacht van internationale drugshandel en het witwassen van misdaadgeld.

In deze zaak werden onder meer dertien doorgeladen vuurwapens, waaronder een kalasjnikov, en meer dan 300.000 euro contant geld gevonden. Daarnaast nam de politie auto's, dure horloges, mobiele telefoons, administratie en een cocaïnepers in beslag.

Volgens het OM werkte de overwegend Turkse drugsbende vanuit een café op Rotterdam-Zuid. Twee Turkse broers (43 en 47 jaar) zouden een leidende rol hebben gespeeld. Het OM vermoedt dat zij afspraken maakten en contacten onderhielden met leveranciers en afnemers van de cocaïne.

Witwasserij

Bij een Italiaans restaurant in Vlaardingen werd het criminele geld mogelijk witgewassen. ''Het restaurant werd vermoedelijk gebruikt als kantoor voor het ondergronds bankieren'', aldus het OM.

In het onderzoek is eerder bij koeriers en in een woning 2,3 miljoen euro in beslag genomen.

Gaandeweg de onderzoeken bleek dat er raakvlakken zijn tussen beide zaken.