Vleesleverancier VION heeft niet gesjoemeld met varkensvlees. Voor die beschuldiging, gedaan in het Vara-programma Zembla van 5 september, is geen enkel bewijs gevonden.

Dat heeft oud-milieuminister Hans Alders gezegd. Hij onderzocht de vermeende vleesfraude op verzoek van de Dierenbescherming en presenteerde woensdag zijn rapport.

Twee anonieme medewerkers van VION zeiden in het programma dat bij VION regulier varkensvlees wordt 'omgekat' tot vlees met het Beter Leven-keurmerk (BLk) of dat het met duizenden kilo's tegelijk wordt toegevoegd aan keurmerkvlees.

Alders concludeert dat het precies andersom is: van het diervriendelijke BLk-vlees wordt zo veel geproduceerd dat er een overschot is. Daarom wordt dat vlees vaak verpakt als regulier vlees.

Misverstand

Alders vermoedt dat de twee medewerkers de gang van zaken rond de productielijnen verkeerd hebben geïnterpreteerd en spreekt daarom van ''een akelig misverstand". Hij vindt dat Zembla VION in een kwaad daglicht heeft gesteld en verwijt het programma dat het hem geen aanvullend bewijs heeft gegeven.

Het Beter Leven-keurmerk is door de Dierenbescherming in het leven geroepen om aan te geven dat vlees en eieren diervriendelijk zijn geproduceerd.

Bij zijn onderzoek kreeg Alders alle medewerking van VION en van de grootafnemers Albert Heijn, Plus en Unilever, die ook eigen onderzoek deden. Daaruit bleek evenmin dat er is gerommeld met varkensvlees. VION heeft dat ook altijd tegengesproken.

Verantwoordelijkheid

Alders is behoorlijk kritisch op Zembla. "De beschuldigingen zetten het Beter Leven-kenmerk in een kwaad daglicht", stelt hij. "Het uiten van beschuldigingen in een programma als Zembla verliest kracht indien er geen overtuigend bewijs geleverd wordt. Hier ligt een grote verantwoordelijkheid."

Directeur van de Dierenbescherming Frank Dales reageerde in september furieus op de vermeende fraude en kondigde aan de zaak tot op de bodem te zullen uitzoeken.

"Dat is nu gebeurd en ik ben blij dat de grote verwarring is weggenomen. Het Beter Leven-kenmerk staat als een huis en datzelfde geldt voor alle betrokkenen", zegt hij. "Ik durf er mijn handen voor in het vuur te steken dat de consument krijgt wat hij ziet met het Beter Leven kenmerk: een diervriendelijker geproduceerd stukje vlees."

Waardeloos

De klokkenluiders die de zaak aan het rollen hebben gebracht, snappen niet dat de commissie-Alders VION vrijpleit. "Dit vind ik geen juist onderzoek. Het heeft eigenlijk geen waarde," zegt een van hen tegen RTL Nieuws.

Volgens de klokkenluiders heeft de commissie het gesjoemel niet grondig onderzocht, waardoor VION de fraude verborgen heeft kunnen houden. Na de uitzending van Zembla is VION gestopt met het gerommel, zegt de klokkenluider.