Edwin de Roy van Zuydewijn, voormalig echtgenoot van prinses Margarita, noemt het optreden van het Openbaar Ministerie (OM) in de rechtzaken tegen hem een vorm van "systematische criminalisering".

Dat zegt hij woensdag tegen The Post Online.

De rechter bepaalde dinsdag dat het OM aan De Roy van Zuydewijn een schadevergoeding van zo'n 16.000 euro moet betalen. De Nederlandse Staat wordt aansprakelijk gesteld voor het financiëren van de opgelopen schade van de aangeklaagde.

De Roy werd na een aangifte van zijn ex-zwager prins Carlos junior aangeklaagd voor smaad, vanwege het openbaar maken van een incestverhaal over zijn ex-vrouw en haar broer Carlos. Het verhaal bleek echter niet door hem in de openbaarheid gebracht.

Uitlatingen 

De Roy zei tegen The Post Online: "Ik doe geen uitlatingen over dit soort gedragingen van leden van de koninklijke familie. In dit geval dus ook niet."

Het is niet de eerste keer dat hij een schadevergoeding ontvangt van het OM. In 2011 ontving hij een schadevergoeding van 12.000 euro nadat prinses Margarita een valse aangifte tegen hem had gedaan en het OM er een zaak van maakte.

"Het was vooral Germ Kemper, advocaat van Margarita, die de aangifte had gedaan. Schending van het ambtsgeheim luidde de aantijging. Dat was onzinnig natuurlijk, ik ben nooit ambtenaar geweest en heb geen enkel geheim geschonden", aldus De Roy tegen The Post Online.

Aangifte

"Het is nu de tweede keer dat er aangifte tegen mij gedaan is, die op niets gestoeld blijkt en het OM laakbaar heeft gehandeld. Dat bevestigt de uitspraak van de rechter deze week dus ook", gaat hij verder.

De Roy vertelt verder nog  "geestelijke en financiële schade te hebben geleden door negatieve publiciteit".

Over een nog lopende zaak tegen hem zegt De Roy er het volste vertrouwen in te hebben dat deze op een zelfde manier als de voorgaande twee eindigt.

Vastgoedfraude

In een eerste zitting achtte de rechter hem schuldig aan het opmaken van een valse factuur van 238.000 gulden (108.000 euro). Hij ging in beroep nadat hij een taakstraf van honderd uur opgelegd kreeg. De zaak kwam aan het licht tijdens het grote onderzoek naar de vastgoedfraude rond onder meer Bouwfonds, Klimop.

De Roy was met de directie van het Bouwfonds in contact gekomen via een oude vriend, die inmiddels zelf ook in het kader van de Klimopzaak is veroordeeld. Hij werkte een paar jaar als analist op factuurbasis voor het Bouwfonds.

De Roy van Zuydewijn tot 2006 was ruim vijf jaar getrouwd met Margarita, de oudste dochter van prinses Irene.