De klopjacht dinsdag in Vught op de verdachte van een schietpartij in Heesch was overdreven en onnodig, vindt zijn advocaat.

De politie beschikt al weken over alle gegevens van meer potentiële verdachten en heeft tot dinsdag geen moeite gedaan om ze op te pakken.

Surveillerende agenten zagen de 'vuurwapengevaarlijke' verdachte dinsdagochtend rijden en volgden hem. Maar de verdachte wist dinsdagochtend te ontsnappen, terwijl agenten op het parkeerterrein van een hotel wachtten op de komst van het arrestatieteam.

''Onbegrijpelijk en verbazingwekkend dat ze voor deze verdachte deze capaciteit beschikbaar hebben'', reageerde woensdag advocaat Mark Nillesen van de enige verdachte die tot dusver wel werd aangehouden voor het incident in Heesch.

Zwaarbewapend

Hotel Van der Valk in Vught werd dinsdag belegerd nadat surveillerende agenten de 'vuurwapengevaarlijke' verdachte in de buurt hadden gezien. In afwachting van de komst van een arrestatieteam verloren agenten de man uit het oog.

Omdat de verdachte het hotel zou zijn binnengegaan, werd het gebouw ontruimd. Het hotel werd door het zwaarbewapende arrestatieteam uitgekamd.

Schietincident

De man was volgens de politie betrokken bij een schietincident op 2 oktober in Heesch. Er werd destijds geschoten bij een opstootje tussen bewoners van een woonwagenkampje en buurtbewoners en medestanders. Als schutter werd een 34-jarige man uit Oss aangehouden.

Zijn advocaat Mark Nillesen denkt dat er een waarschuwingsschot is gelost. De kogel beschadigde het raam van een huis, maar ging niet naar binnen. De verdachte werd na twee weken vrijgelaten. Volgens zijn raadsman heeft de politie zich alleen op hem geconcentreerd maar is er geen bewijs omdat er geen kruitsporen zijn gevonden en getuigen hem vrijpleiten.

Tweede verdachte

De politie zegt dat er wel eerder pogingen zijn gedaan om de tweede verdachte te vinden en aan te houden. Over de massale inzet van politie zegt een woordvoerder dat er een professionele afweging is gemaakt en dat er vooral veel agenten waren om de orde te bewaken.

Directeur Peter Raaijmakers van het hotel schat de schade door de actie op 10.000 tot 15.000 euro. Het gaat volgens hem om klanten die uit angst zijn uitgeweken naar andere hotels, lunches die werden afgebroken en niet afgerekend en schade die de politie binnen aan een paar deuren heeft aangericht. ''Het was een dure maar goede ontruimingsoefening'', zei hij.