De Rotterdamse ambtenaar die wordt verdacht van het lekken van documenten over moskee-internaten is ontslagen. 

Hij kreeg maandag een ontslagbrief van de gemeente, waarin hem "ernstig plichtsverzuim" wordt verweten. Dat schrijft NRC Handelsblad woensdag.

De krant schreef vorig jaar dat verschillende moskee-internaten in Nederland illegaal, onveilig en slecht onderhouden zijn.

Op de zolder van een moskee in Rotterdam woonden volgens de krant vijftig meisjes zonder vergunning. De situatie was er "absoluut brandonveilig en zelfs gevaarlijk te noemen", stond in een document van de gemeente dat in handen was van de krant.

Ophef

De berichtgeving leidde tot veel ophef. Verschillende Kamerleden eisten opheldering en gemeenten namen de moskee-internaten onder de loep. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher heeft inmiddels eisen opgesteld op het gebied van onder meer veiligheid waaraan de internaten moeten voldoen.

De ambtenaar die volgens de gemeente Rotterdam naar de media heeft gelekt, heeft daarmee zijn geheimhoudingsplicht geschonden, stelt de gemeente in zijn ontslagbrief.

Hij heeft een "gevoel van onveiligheid" gecreëerd bij de gemeente door het opnemen en verspreiden van een intern overleg.