Het Nationaal Schoolontbijt, dat volgende week wordt gehouden op vele basisscholen, is "reclame, kindermarketing en promotie van ongezond eten". 

Dat zegt voedselwaakhond foodwatch.

De organisatie wil dat de overheid ingrijpt en begint een e-mailactie tegen het jaarlijkse evenement.

"Kinderen krijgen ongezonde producten zoals volle margarine, hagelslag, zoute smeerkaas en sinaasappelsap uit pak voorgeschoteld", aldus een woordvoerster van foodwatch.

"Als het doel echt is om te benadrukken hoe belangrijk een gezond ontbijt is, waarom worden er dan geen groente en fruit aangeboden?"

De organisatie vindt het een slechte zaak dat de inhoud van de ontbijtpakketten die scholen krijgen, worden samengesteld door voedselbedrijven die het ontbijt sponsoren.

Schoolontbijt

Het Nationaal Schoolontbijt wordt georganiseerd door het Voorlichtingsbureau Brood. Vorig jaar werd het voor de tiende keer gehouden, toen deden zo’n half miljoen kinderen van ongeveer 2.500 verschillende basisscholen mee.

Het Nationaal Schoolontbijt laat in een reactie weten: "Als foodwatch aandacht vraagt voor overgewicht bij kinderen en kidsmarketing, dan staat Het Nationaal Schoolontbijt aan dezelfde kant."

Verder merkt de organisatie op dat groente en fruit in het pakket zeker een wens voor de toekomst is. "In 2008 zat als proef groente en fruit in het pakket, maar dit leverde gezien de houdbaarheid en kwetsbaarheid logistieke en kostentechnische problemen op."