Een gerechtshof in Nederland moet zich opnieuw buigen over de zogenoemde Nijmeegse scooterzaak. Dat heeft advocaat-generaal Geert Knigge dinsdag geadviseerd aan de Hoge Raad.

Het hof in Arnhem sprak de twee verdachten in deze zaak vrij van doodslag, omdat niet duidelijk was wie de scooter bestuurde en wie er achterop zat toen een voetganger in Nijmegen werd doodgereden. Justitie had jarenlange celstraffen tegen het tweetal geëist en stapte na het besluit van het hof naar de Hoge Raad.

Het hof had voor de uitspraak onvoldoende motieven, vindt de advocaat-generaal. De Hoge Raad moet nog besluiten of het advies van de advocaat-generaal wordt opgevolgd.

De twee verdachten reden op een scooter naar een hotel in Nijmegen om dat te beroven. Ze kwamen echter een politieauto tegen en gingen er met hoge snelheid vandoor.

Op een zebra reden ze een 50-jarige Nijmegenaar ondersteboven, die later aan zijn verwondingen overleed. Doodslag, vond justitie, maar het hof bestrafte de mannen alleen voor het voorbereiden van een gewapende overval.

De verdachten wezen elkaar in de rechtszaal aan als bestuurder van de scooter en dus als hoofdschuldige aan de dood van de Nijmegenaar. De advocaat-generaal meent nu dat die vraag niet belangrijk is, als vaststaat dat beide mannen het erover eens waren dat ze er snel vandoor zouden gaan

''In dat geval accepteerde de passagier het onverantwoorde rijgedrag en daarmee mogelijk ook de gevolgen voor andere verkeersdeelnemers.''