Koning Willem-Alexander en koningin Máxima worden vrijdag 8 november door de Russische president Vladimir Poetin ontvangen.

Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag bekendgemaakt. Het staatshoofd en zijn vrouw zijn volgende week in Rusland voor de afsluiting van het Nederland-Ruslandjaar.

Tot nu toe was onduidelijk of de koning en koningin president Poetin ook zouden ontmoeten. Premier Mark Rutte liet eerder deze maand weten dat er nog gewerkt werd aan een mogelijk ontmoeting.

Poetin zei bij een ceremonie voor nieuwe ambassadeurs vorige week al dat hij uitkeek naar het bezoek van de koning. Daarbij verwees hij naar de succesvolle zakelijke en culturele evenementen van het Nederland-Rusland jaar. Ook noemde hij Nederland "een van onze belangrijkste handels- en investeringspartners".

Incidenten

Het kabinet wil met het bezoek van de koning, ondanks de diplomatieke spanningen van de laatste weken, de goede relaties tussen de landen onderstrepen. Wat de precieze rol van de koning daarin is, wilde Rutte eerder niet zeggen.

De gemoederen tussen Nederland en Rusland liepen hoog op door een reeks incidenten. Zo werd in Den Haag een Russische diplomaat gearresteerd, terwijl Rusland een schip van Greenpeace enterde dat onder Nederlandse vlag voer.

Behalve een bezoek aan Poetin wonen koning Willem-Alexander en koningin Máxima volgende week zaterdag een concert bij van het Koninklijk Concertgebouworkest in Moskou.