Drie Nederlandse jongeren die plannen hadden om als jihadist naar Syrië te gaan, zijn tegengehouden door Nederlandse autoriteiten.

Ze zijn inmiddels onder de hoede van een gezinsvoogd geplaatst. De Raad voor de Kinderbescherming greep in omdat de minderjarigen niet het risico van hun voornemen konden inschatten, meldde een woordvoerder dinsdag.

''De jongeren hebben allemaal een gezinsvoogd toegewezen gekregen, zodat het ouderlijk gezag werd beperkt. De ouders moeten nu met de voogd overleggen als ze hun kind bijvoorbeeld naar het buitenland willen laten gaan", aldus een zegsman.

Een reis naar Syrië kan zo dus geen doorgang meer vinden. Ook bij andere belangrijke besluiten wordt de voogd betrokken.

Uithuisplaatsing

Naast het toewijzen van een gezinsvoogd kan de instantie nog andere maatregelen opleggen om een kind te beschermen, zoals een uithuisplaatsing. Of dat dit keer ook is gebeurd, wil de woordvoerder niet zeggen.

De Kinderbescherming wil ook niets kwijt over de identiteit van de tieners. De drie verschillende zaken speelden tussen medio 2012 en medio dit jaar.

Volgens een eerdere schatting van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zijn in totaal een kleine honderd Nederlanders naar Syrië vertrokken om mee te doen aan de oorlog tegen president Bashar al-Assad. Er zouden meerdere Nederlandse jongeren zijn omgekomen.

Alle berichten over Syrië

Achtergronden: Overzicht van het Amerikaans-Russische akkoord

VS ruimen al jaren chemische wapens l Wat zijn chemische wapens? l Meer over Sarin