De storm die maandag over Nederland raasde, heeft een schade van zeker 95 miljoen euro veroorzaakt. 

Dat maakt het Verbond van Verzekeraars dinsdag bekend op basis van eerste schattingen.

In dit bedrag zit niet de schade verwerkt die de overheids- en landbouwsector heeft geleden.

Veel schade werd vooral aangericht door bomen die ontworteld raakten en op auto's en woningen vielen. Ook rondvliegende dakpannen en puin veroorzaakten schade aan woningen, bedrijfspanden en voertuigen.

Waarschuwing

De branchevereniging zegt dat de schade nog groter was geweest als de autoriteiten niet hadden gewaarschuwd voor het naderend onheil.

"Omdat het KNMI tijdig een code rood gaf en ook de brandweer in sommige streken met adviezen aan de bevolking kwam, is waarschijnlijk veel ellende voorkomen", vermoedt directeur Richard Weurding van het Verbond.

Burgers, bedrijven en overheden hebben daardoor preventieve maatregelen kunnen nemen, zoals het verplaatsen van auto's naar een veiliger locatie.

Schadelijst

Met een schadebedrag van 95 miljoen euro komt deze storm als nummer twee op de lijst die het Verbond sinds 2006 bijhoudt. Nummer één is de storm van 18 januari 2007, die een schadepost van 214 miljoen euro opleverde.

Een 'normale' herfststorm levert al snel een schade op van tussen de 1 miljoen en 5 miljoen euro, aldus het Verbond. Maar ook in de winter en de zomer kan het flink spoken.

2010 was in dat opzicht een uitzonderlijk jaar: in februari zorgde een storm toen voor een schade van 10,6 miljoen euro en in juli was er een stormschade van 24,8 miljoen euro.

Totale kosten

De storm die maandag over Nederland raasde was volgens Weeronline de zwaarste sinds 1976. Op de Wadden werd windkracht 12 gemeten. 

Het verbond denkt pas over enkele maanden iets over de totale kosten te kunnen zeggen. "Dan hebben we pas een realistisch beeld over de totale schade", aldus een woordvoerder.

Verschillende verzekeraars lieten maandag al weten dat ze honderden meldingen van schade hadden binnengekregen. Zo had Interpolis al ruim 3.500 meldingen binnen en kreeg ASR zeker duizend telefoontjes. 

Hulpdiensten

De hulpdiensten zijn maandag tot middernacht in totaal 10.407 keer uitgerukt, blijkt uit cijfers van de website Alarmeringen.nl.

Inwoners van de regio Noord- en Oost-Gelderland belden het vaakst de brandweer, politie en/of ambulance: in totaal moesten de hulpdiensten daar 1.511 keer op pad. Dat gebied behelst onder meer de Veluwe, waar veel bomen omwaaiden en takken naar beneden kwamen.

Regio Haaglanden volgde met 811 meldingen en de hulpdiensten in Rotterdam-Rijnmond werden 718 keer ingeschakeld.

Amsterdam voert met 366 meldingen de lijst van steden en dorpen aan, gevolgd door Rotterdam (291) en Zwolle (230).

Drenthe

Delen van Drenthe zitten dinsdag nog steeds zonder water als gevolg van de storm. De waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) meldt dat er ''nog veel serieuze lekkages'' zijn, waardoor duizenden huishoudens zonder water zitten.

Op enkele tientallen plekken, verspreid over de hele provincie, heeft de WMD waterlocaties ingericht. Daar kunnen mensen gratis water in 5-literflessen afhalen.

Verkeer

Nu de wind is gaan liggen, kunnen verkeer en vervoer weer relatief ongestoord hun gang gaan: de veerboten van en naar de Waddeneilanden varen weer en de NS rijdt in principe weer volgens de normale dienstregeling.

Staatsbosbeheer waarschuwt wel om vooral in het noorden van het land nog even weg te blijven uit het bos, omdat er nog bomen en takken kunnen vallen.

Rederijen

Het dringende advies van Waternet om niet de Amsterdamse grachten op te gaan, is dinsdagochtend onverminderd van kracht. Maar de rondvaartboten in de hoofdstad laten zich daardoor niet weerhouden.

''Een aantal grachten is gestremd door omgewaaide bomen. Maar daar varen we gewoon omheen'', aldus de bedrijfsleider van een van de rederijen die rondvaarten in Amsterdam aanbiedt.

Actueel weer bericht l Lezersfoto's van de storm

De zware storm van maandag

© NU.nl/Arjan de Jager
De storm die maandag over Nederland raasde was volgens Weeronline de zwaarste sinds 1976. © NU.nl/Bert Bokkers
De storm die maandag over Nederland raasde, heeft een schade van zeker 95 miljoen euro veroorzaakt. Foto: Omgevallen boom in Amsterdam. © ANP
Op de Amsterdamse Herengracht is een vrouw overleden die werd geraakt door een omvallende boom. Een man werd ook geraakt, die is met een hoofdwond naar het ziekenhuis vervoerd. © ANP
Een omgewaaide boom op een woonboot gelegen in de Jacob van Lennepkade in Amsterdam. © NU.nl/Peter Pasman
Omgevallen boom op de 's-Gravendamseweg in Voorhout. © NU.nl/devin waasdorp
Tijdens de zware storm viel op de Eewal in Leeuwarden een boom op een auto. © NU.nl/Edwin Brandsma
Boom over de weg in Spijkerboor. © NU.nl/Erik Venema
Boom op fietsenstalling in het Friese Stiens. © NU.nl/Edwin Brandsma
Veel schade werd vooral aangericht door bomen die ontworteld raakten en op auto's en woningen vielen. © NU.nl/Jeffrey de Bruijn
In een woonwijk in Leeuwarden viel een boom op een huis. © NU.nl/Edwin Brandsma
Bij de Zaanse Schans zorgde de storm maandag voor mooie plaatjes. © NU.nl/siem van westen
Bijzonder fraaie lucht in Groesbeek tijdens de storm van maandag. © NU.nl/piet spanjers
Storm maandag op het strand in Scheveningen. © NU.nl/Paul Vrind
Een medewerker van een bouwbedrijf voert werkzaamheden uit op een dak. © ANP
De hulpdiensten zijn maandag tot middernacht in totaal 10.407 keer uitgerukt. © ANP
Inwoners van de regio Noord- en Oost-Gelderland belden het vaakst de brandweer. © ANP
Omgevallen boom bij een winkelcentrum in Gouda Goverwelle. © NU.nl/Remco Gerritsen
En ook een omgevallen boom in Dronryp. © NU.nl/josie veenstra
Dinsdag aan het strand van Noordwijk: De harde wind is gaan liggen. © NU.nl/Els Bax