Een 17-jarig meisje uit de provincie Zeeland is afgelopen zaterdag overleden aan de complicaties van de mazelen. 

Dat heeft het RIVM maandag bekendgemaakt. Het meisje, leerling op een middelbare school met ''reformatorische grondslag'', overleed in Tholen. Ze was niet ingeënt tegen de infectieziekte.

In Nederland heerst sinds een aantal maanden een mazelenepidemie. Volgens officiële cijfers raakten tot nu toe ruim tweeduizend mensen besmet, maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger omdat veel patiënten niet naar de huisarts gaan.

Het meisje is het eerste dodelijke slachtoffer van deze epidemie. In Zeeland werd tot 11 oktober in totaal 233 keer melding gemaakt van mazelen, meldt Omroep Zeeland.

Bij de vorige uitbraak, tussen 1996 en 2000, overleden drie mensen aan de gevolgen van mazelen.

Biblebelt

Verreweg de meeste mensen die de zeer besmettelijke ziekte krijgen, wonen in de biblebelt, de strook van Zeeland tot West-Overijssel waarin veel streng gereformeerden wonen die vanwege hun geloof afzien van vaccinatie.

Antroposofen staan er ook om bekend dat ze vaccinaties tegen bijvoorbeeld de mazelen weigeren. Het aantal mazelenbesmettingen is bij deze groep echter minder hoog dan bij gereformeerden. Dat komt omdat deze laatste groep veelal dicht bij elkaar woont, waardoor de kans op besmetting stukken groter is.

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van RIVM. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Yarno Ritzen