De geridderde militair Marco Kroon gaat mogelijk met zijn oude collega's van de commando's mee naar Mali. 

Kroon, die nu nog werkt als compagniecommandant van het 17de pantserinfanteriebataljon in Oirschot, keert volgende week terug bij de commando's en die eenheid wordt overwogen voor de Mali-missie.

Dat bevestigt Defensie maandag in het AD

Kroon is in 2011 vrijgesproken van drugshandel, maar werd wel schuldig bevonden voor het bezit van stroomstootwapens. Daarna kreeg hij zijn nieuwe functie in Oirschot.

In beeld

Nu keert hij terug bij het Korps Commandotroepen. De eenheid is nadrukkelijk in beeld voor de potentieel gevaarlijke VN-vredesmissie  in de woestijn van Mali. Het kabinet gaat hier vrijdag definitief een besluit over nemen.

Welke functie Kroon gaat krijgen, is nog niet bekend. Voor zijn manager is Kroons terugkeer een verrassing, aldus het AD.

Beatrix

Kroon ontving in 2009 van toenmalig koningin Beatrix de Militaire Willems- Orde, de hoogste onderscheiding die ons land kent. Hij kreeg de onderscheiding voor onder andere het goede aansturen van zijn troepen tijdens een hinderlaag in Uruzgan waarbij uiteindelijk geen doden aan Nederlandse kant vielen.