Het KNMI heeft maandag het hoogste weeralarm afgegeven voor extreem weer maandag in het westen, midden en noorden van het land. In Amsterdam heeft het extreme weer een leven gekost.
Volg hier het Liveblog over de storm l Lezersfoto's op NUfoto
Het weerinstituut gaf een code rood af in Zeeland, Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland, Noord-Holland, Friesland en Groningen vanwege zware tot zeer zware windstoten. Rond 14:00 uur heeft de zware storm het land verlaten en om 14.45 uur heeft het KNMI zijn waarschuwing teruggeschroefd naar 'code geel' (gevaarlijk weer).
Sinds dat moment is er sprake van stormachtige wind met een kracht van 8. Volgens Weeronline.nl waren Vlieland en op de Houtribdijk (de dijk Enkhuizen-Lelystad) de laatste stations waar maandag storm werd geregistreerd.
De brandweer van Amsterdam adviseerde iedereen in de regio binnen te blijven nu de storm op zijn hoogtepunt lijkt. ''Het is te gevaarlijk om naar buiten te gaan'', zei een woordvoerster aan het einde van de ochtend. Volgens de zegsvrouw was het een ''gekkenhuis''. ''Alle kazernes zijn uitgerukt. Bomen waaien om en boten raken los.''
Bij het Centraal Station in Amsterdam is een bouwhek omgevallen, vier mensen zijn daarbij gewond geraakt. Dat meldt de brandweer aan NU.nl.
Uit het hele land komen meldingen van schade door omgevallen bomen. Verzekeraar Interpolis had maandagochtend al ruim 900 meldingen binnengekregen over stormschade.
Overleden
Op de Amsterdamse Herengracht is een 21-jarige toeriste overleden die werd geraakt door een omvallende boom. Een man werd ook geraakt, die is met een hoofdwond naar het ziekenhuis vervoerd.
Aanvankelijk meldde de brandweer dat op de Ceintuurbaan in de hoofdstad de inzittende van een auto waarop een boom viel ook om het leven is gekomen. Dat bericht bleek later niet te kloppen, de man is wel zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.
Het Vondelpark in Amsterdam is maandag afgesloten vanwege het afbreken van dikke takken, laat de politie weten.
Noord-oosten
Ook de regio's Groningen en IJsselland, de westelijke helft van Overijssel, adviseerden bewoners om zo veel mogelijk binnen te blijven. In het noorden was de storm aan het begin van de middag op zijn zwaarst. Iets na het middaguur werd werd op Vlieland windkracht 12 gemeten. Windstoten haalden snelheden tot 151 kilometer per uur.
In Zwolle is het dak van een klimhal helemaal weggewaaid. Delen van het dak van een verzorgingshuis zijn op de Willemskade terechtgekomen, die om die reden is afgesloten. Uit Zwolle en omgeving komen veel meldingen van schade.
In het Drentse Zuidlaren zijn ongeveer vijftig bejaardenwoningen ontruimd vanwege een steekvlam door een gebroken gasleiding. Niemand raakte gewond.
Treinen
Het treinverkeer ondervindt veel hinder van de storm. Van en naar station Amsterdam Centraal en overal ten noorden van Zwolle is het treinverkeer helemaal stilgelegd. De verwachting van spoorbeheerder Prorail is dat de herstelwerkzaamheden op diverse trajecten nog tot na de avondspits zullen duren.
Door een aangepaste dienstregeling rijden er op diverse trajecten bovendien de hele dag minder treinen.
Zware storm
De herfststorm die over Nederland raasde was de eerste zeer zware storm sinds 1990. De wind nam op de Wadden zelfs toe tot orkaankracht. De zwaarste windstoot die werd gemeten was 152 kilometer per uur in het Groningse Lauwersoog, goed voor een plaats in de top tien van zwaarste windstoten ooit gemeten, meldt weeronline.nl.
Voor een zeer zware storm moet het minstens een uur lang gemiddeld windkracht 11 zijn. De laatste keer dat dat gebeurde was op 25 januari 1990.
Rond 10.30 uur is bij IJmuiden windkracht 11 gemeten. Daarmee was deze plaats maandag de eerste met een zeer zware storm. Bij IJmuiden is een windstoot gemeten van 136 kilometer per uur.
Den Haag en Utrecht
In Den Haag is iemand gewond geraakt. De man of vrouw werd geraakt door takken toen een boom gedeeltelijk omwaaide. De persoon is naar een ziekenhuis gebracht; over zijn of haar toestand is nog niets bekend.
Het ongeluk gebeurde op de hoek van de Elandstraat en de Waldeck Pyrmontkade. Voorlopig rijden daar ook geen trams. Een van de takken is op de bovenleiding terechtgekomen, meldt vervoerder HTM.
De Haagse brandweer zegt het maandagochtend heel druk te hebben door de zware storm. De wind blaast bomen omver, rukt takken los en beschadigt gevelplaten.
In Utrecht kwamen windstoten voor van 93 kilometer per uur. Langs de hele kust waren windstoten voor van soms boven de 120 kilometer per uur.
Vliegverkeer
Reizigers die willen vertrekken vanaf Schiphol, hebben last van vertragingen. Volgens een woordvoerster gaat het gemiddeld om vertragingen van 30 minuten, met uitschieters naar een uur of langer. Tot nog toe zouden er een stuk of vijftig vluchten geannuleerd zijn op Schiphol door de storm.
De hinder geldt zowel voor vertrekkend als aankomend vliegverkeer. De luchtvaartmaatschappijen lichten reizigers persoonlijk in over de reeds geschrapte vluchten.
Zo annuleerde KLM zondag al 42 van de pakweg 200 Europese vluchten voor maandag. Daar zijn maandag geen extra vluchten bijgekomen, stelt een woordvoerder. De luchthaven heeft zowel binnen als buiten extra mensen ingezet om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt.
Op Rotterdam The Hague Airport verloopt het vliegverkeer normaal. ''Onze banen liggen gunstig qua deze windrichting, dus we hebben niet heel veel last.''
Veerdiensten
Rederij Doeksen maandagmorgen een aantal veerdiensten tussen Harlingen, Vlieland en Terschelling geschrapt.
De overtocht van 9.00 uur en de sneldienst van 17.15 uur naar Vlieland zijn geschrapt, net als de vaarten van 12.00 uur en 18.50 uur terug naar Harlingen. De veerboot van 14.15 uur vertrekt wel gewoon. Ook gaat er om 17.00 uur een extra veerdienst van Vlieland naar Harlingen, die om 19.00 uur weer terugkeert.
De boot van Terschelling van 09.45 uur vaart niet uit en ook zal er om 12.30 uur geen boot van Terschelling naar Harlingen gaan. De veerboten van een naar Texel gaan wel gewoon, zo meldde rederij TESO. Ook van en naar Ameland en Schiermonnikoog wordt vooralsnog gewoon gevaren. De veerdienst Vlissingen-Breskens tijdelijk gestremd, meldt vervoerder Veolia.
Postbezorging
De postbezorging in delen van het noordwesten en noorden van het land ondervindt maandag vertraging. De bezorging rond Leeuwarden, Heerenveen, Den Helder en Assen verloopt moeizaam, laat PostNL weten.
Ook de Waddeneilanden krijgen de post later omdat er tijdelijk geen boten varen. Waar mogelijk bezorgt PostNL wel rouwbrieven en medische zendingen in de gebieden waar de post vertraagd is.
Bekijk de actuele weersituatie l Actuele verkeerssituatie l Situatie op het spoor
Heeft u foto's van de storm? Upload ze bij NUfoto. l Videobeelden van de storm