Het KNMI heeft maandag het hoogste weeralarm afgegeven voor extreem weer maandag in het westen, midden en noorden van het land. In Amsterdam heeft het extreme weer een leven gekost. 

Volg hier het Liveblog over de storm l Lezersfoto's op NUfoto

Het weerinstituut gaf een code rood af in Zeeland, Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland, Noord-Holland, Friesland en Groningen vanwege zware tot zeer zware windstoten. Rond 14:00 uur heeft de zware storm het land verlaten en om 14.45 uur heeft het KNMI zijn waarschuwing teruggeschroefd naar 'code geel' (gevaarlijk weer).

Sinds dat moment is er sprake van stormachtige wind met een kracht van 8. Volgens Weeronline.nl waren Vlieland en op de Houtribdijk (de dijk Enkhuizen-Lelystad) de laatste stations waar maandag storm werd geregistreerd.

De brandweer van Amsterdam adviseerde iedereen in de regio binnen te blijven nu de storm op zijn hoogtepunt lijkt. ''Het is te gevaarlijk om naar buiten te gaan'', zei een woordvoerster aan het einde van de ochtend. Volgens de zegsvrouw was het een ''gekkenhuis''. ''Alle kazernes zijn uitgerukt. Bomen waaien om en boten raken los.''

Bij het Centraal Station in Amsterdam is een bouwhek omgevallen, vier mensen zijn daarbij gewond geraakt. Dat meldt de brandweer aan NU.nl.

Uit het hele land komen meldingen van schade door omgevallen bomen. Verzekeraar Interpolis had maandagochtend al ruim 900 meldingen binnengekregen over stormschade. 

Overleden

Op de Amsterdamse Herengracht is een 21-jarige toeriste overleden die werd geraakt door een omvallende boom. Een man werd ook geraakt, die is met een hoofdwond naar het ziekenhuis vervoerd.

Aanvankelijk meldde de brandweer dat op de Ceintuurbaan in de hoofdstad de inzittende van een auto waarop een boom viel ook om het leven is gekomen. Dat bericht bleek later niet te kloppen, de man is wel zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. 

Het Vondelpark in Amsterdam is maandag afgesloten vanwege het afbreken van dikke takken, laat de politie weten. 

Noord-oosten

Ook de regio's Groningen en IJsselland, de westelijke helft van Overijssel, adviseerden bewoners om zo veel mogelijk binnen te blijven. In het noorden was de storm aan het begin van de middag op zijn zwaarst. Iets na het middaguur werd werd op Vlieland windkracht 12 gemeten. Windstoten haalden snelheden tot 151 kilometer per uur.

In Zwolle is het dak van een klimhal helemaal weggewaaid. Delen van het dak van een verzorgingshuis zijn op de Willemskade terechtgekomen, die om die reden is afgesloten. Uit Zwolle en omgeving komen veel meldingen van schade.

In het Drentse Zuidlaren zijn ongeveer vijftig bejaardenwoningen ontruimd vanwege een steekvlam door een gebroken gasleiding. Niemand raakte gewond.

Treinen

Het treinverkeer ondervindt veel hinder van de storm. Van en naar station Amsterdam Centraal en overal ten noorden van Zwolle is het treinverkeer helemaal stilgelegd. De verwachting van spoorbeheerder Prorail is dat de herstelwerkzaamheden op diverse trajecten nog tot na de avondspits zullen duren.

Door een aangepaste dienstregeling rijden er op diverse trajecten bovendien de hele dag minder treinen

Zware storm

De herfststorm die over Nederland raasde was de eerste zeer zware storm sinds 1990. De wind nam op de Wadden zelfs toe tot orkaankracht. De zwaarste windstoot die werd gemeten was 152 kilometer per uur in het Groningse Lauwersoog, goed voor een plaats in de top tien van zwaarste windstoten ooit gemeten, meldt weeronline.nl. 

Voor een zeer zware storm moet het minstens een uur lang gemiddeld windkracht 11 zijn. De laatste keer dat dat gebeurde was op 25 januari 1990. 

Rond 10.30 uur is bij IJmuiden windkracht 11 gemeten. Daarmee was deze plaats maandag de eerste met een zeer zware storm. Bij IJmuiden is een windstoot gemeten van 136 kilometer per uur. 

Den Haag en Utrecht

In Den Haag is iemand gewond geraakt. De man of vrouw werd geraakt door takken toen een boom gedeeltelijk omwaaide. De persoon is naar een ziekenhuis gebracht; over zijn of haar toestand is nog niets bekend. 

Het ongeluk gebeurde op de hoek van de Elandstraat en de Waldeck Pyrmontkade. Voorlopig rijden daar ook geen trams. Een van de takken is op de bovenleiding terechtgekomen, meldt vervoerder HTM.

De Haagse brandweer zegt het maandagochtend heel druk te hebben door de zware storm. De wind blaast bomen omver, rukt takken los en beschadigt gevelplaten.

In Utrecht kwamen windstoten voor van 93 kilometer per uur. Langs de hele kust waren windstoten voor van soms boven de 120 kilometer per uur. 

Vliegverkeer

Reizigers die willen vertrekken vanaf Schiphol, hebben last van vertragingen. Volgens een woordvoerster gaat het gemiddeld om vertragingen van 30 minuten, met uitschieters naar een uur of langer. Tot nog toe zouden er een stuk of vijftig vluchten geannuleerd zijn op Schiphol door de storm.

De hinder geldt zowel voor vertrekkend als aankomend vliegverkeer. De luchtvaartmaatschappijen lichten reizigers persoonlijk in over de reeds geschrapte vluchten.

Zo annuleerde KLM zondag al 42 van de pakweg 200 Europese vluchten voor maandag. Daar zijn maandag geen extra vluchten bijgekomen, stelt een woordvoerder. De luchthaven heeft zowel binnen als buiten extra mensen ingezet om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt.

Op Rotterdam The Hague Airport verloopt het vliegverkeer normaal. ''Onze banen liggen gunstig qua deze windrichting, dus we hebben niet heel veel last.''

Veerdiensten

Rederij Doeksen maandagmorgen een aantal veerdiensten tussen Harlingen, Vlieland en Terschelling geschrapt. 

De overtocht van 9.00 uur en de sneldienst van 17.15 uur naar Vlieland zijn geschrapt, net als de vaarten van 12.00 uur en 18.50 uur terug naar Harlingen. De veerboot van 14.15 uur vertrekt wel gewoon. Ook gaat er om 17.00 uur een extra veerdienst van Vlieland naar Harlingen, die om 19.00 uur weer terugkeert.

De boot van Terschelling van 09.45 uur vaart niet uit en ook zal er om 12.30 uur geen boot van Terschelling naar Harlingen gaan. De veerboten van een naar Texel gaan wel gewoon, zo meldde rederij TESO. Ook van en naar Ameland en Schiermonnikoog wordt vooralsnog gewoon gevaren. De veerdienst Vlissingen-Breskens tijdelijk gestremd, meldt vervoerder Veolia.

Postbezorging

De postbezorging in delen van het noordwesten en noorden van het land ondervindt maandag vertraging. De bezorging rond Leeuwarden, Heerenveen, Den Helder en Assen verloopt moeizaam, laat PostNL weten. 

Ook de Waddeneilanden krijgen de post later omdat er tijdelijk geen boten varen. Waar mogelijk bezorgt PostNL wel rouwbrieven en medische zendingen in de gebieden waar de post vertraagd is. 

Bekijk de actuele weersituatie l Actuele verkeerssituatie l Situatie op het spoor

Heeft u foto's van de storm? Upload ze bij NUfoto. l Videobeelden van de storm

Extreem weer in Nederland

Zo vonden er rond Utrecht en Amsterdam een aantal grote ict- en stroomstoringen plaats. © ANP
Wachtende reizigers op Amsterdam Centraal. © ANP
Prorail werkt in samenwerking met de brandweer aan het herstellen van de schade, waarna de treindienst weer moet worden opgestart door de NS. © ANP
Op de Amsterdamse Herengracht is een vrouw overleden die werd geraakt door een omvallende boom. Een man werd ook geraakt, die is met een hoofdwond naar het ziekenhuis vervoerd. © ANP
Het KNMI heeft het hoogste weeralarm afgegeven voor extreem weer maandag in het westen, midden en noorden van het land. © NU.nl/Els Bax
Een inwoner van Harlingen (Friesland) hangt tegen de wind in op de Zeedijk. © ANP
Door een omgewaaide boom raakt een woonboot binnen vijftien minuten onder water in de Jacob van Lennepkade in Amsterdam. © NU.nl/Peter Pasman
Maandag 28 oktober 2013: In Delft verwijderen brandweermannen een boom die is omgewaaid en op het spoor terechtkwam. © ANP
Een omgewaaide boom aan de Herengracht in het centrum van Amsterdam. Maandag kwam eerder een vrouw om het leven in dezelfde straat. © ANP
In de jachthaven van IJmuiden liggen de jachten door de harde wind scheef in het water. © ANP
Een vrachtwagen op de A58 ter hoogte van afrit 32 (Kruiningen, Zeeland) is maandagmorgen omgewaaid. De vrachtwagen met Roemeens kenteken reed richting Vlissingen. De chauffeur bleef ongedeerd. © NU.nl/Gino Press
Maandag 28 oktober 2013: De brandweer in Gouda is druk met het weghalen van omgewaaide bomen en het verhelpen van andere problemen die door de storm zijn ontstaan. © NU.nl/Mark Janssen
Een vliegtuig landt bijna haaks op de baan op Schiphol, waar landende toestellen veel last hebben van de storm. © ANP
Door de harde wind is een boom omgewaaid aan de Venuslaan in Utrecht. © NU.nl/Tom Winkel
Een voetganger op de Erasmusbrug trotseert de eerste herfststorm van het jaar. De zuidwesterstorm zal het hevigst zijn aan het eind van de ochtend. © ANP
In Den Haag is iemand gewond geraakt. De man of vrouw werd geraakt door takken toen een boom gedeeltelijk omwaaide. De persoon is naar een ziekenhuis gebracht; over zijn of haar toestand is nog niets bekend. © NU.nl/Gino Press
Storm aan de kust van Scheveningen. © NU.nl/Robert Heezen
Omgewaaide bomen versperren de Haarlemmer Houttuinen in Amsterdam. © NU.nl/Charissa van Voorthuyzen
Storm aan de kust bij IJmuiden. © ANP
Een auto in het centrum van Amsterdam is getroffen door een omgevallen boom. © NU.nl/Jeroen Gerits
Het KNMI heeft het hoogste weeralarm afgegeven voor extreem weer maandag in het westen, midden en noorden van het land. Foto: Harde wind aan de kust bij Noordwijk. © NU.nl/Els Bax
Geparkeerde auto's in Assen (Drenthe) zijn beschadigd door een omgewaaide boom. © NU.nl/Danny Snippe
Een trein is in Warmond (Zuid-Holland) tegen een omgewaaide boom aangereden. Volgens een ooggetuige is er niemand gewond geraakt en kon de machinist op tijd wegduiken. Er wordt nog gewacht met ontruimen omdat stroomkabels gevaar op kunnen leveren. © NU.nl/jbehrend
Storm aan de kust bij Noordwijk. © NU.nl/Els Bax
Een wilde Noordzee bij de kust van Scheveningen maandagochtend. © NU.nl/Michael Coelho
Het KNMI heeft het hoogste weeralarm afgegeven voor extreem weer maandag in het westen, midden en noorden van het land. © NU.nl/Layla Wijsmuller-Vafi
De A12 richting Den Haag tijdens de ochtendspits © ANP
In Den Haag ontspoorde maandagmorgen een tram. © NU.nl/Anne van der Wal
Een fietser op de Erasmusbrug trotseert de eerste herfststorm van het jaar. © ANP
Storm aan de kust bij Zandvoort. © NU.nl/john dalhuijsen
Op een huis aan de Bospolderstraat in Nieuwerkerk aan den IJssel is een boom gevallen. © NU.nl/Gino Press
Zware wolken boven Schiphol. © ANP
Een aantal vluchten is uit voorzorg geannuleerd: zo schrapte de KLM zondag al 42 van de pakweg tweehonderd Cityhopper- en Europese vluchten van maandag. © ANP
In het noordwestelijk kustgebied kunnen zelfs windstoten tot ruim 130 kilometer per uur voorkomen, aldus het KNMI. © NU.nl/Layla Wijsmuller-Vafi
Maandag 28 oktober 2013: In de Haarlemse Neptunusstraat is door de storm een stuk gevel van een woonhuis op een een geparkeerde auto gestort. © ANP
© ANP
Omgevallen boom aan de Nesdijk in het Noord-Hollandse Bergen. © NU.nl/Chris van Vleuten
Storm aan de kust bij Noordwijk. © NU.nl/Els Bax