Met de eerste grote storm van het seizoen op komst waarschuwt het KNMI voor extreem weer maandagochtend in de hele westelijke helft van het land en het noorden. 

Het weerinstituut verwacht maandagochtend en -middag in het westen, midden en noorden van het land zeer zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur.

In het noordwestelijk kustgebied halen die mogelijk 130 kilometer per uur. Meer naar het oosten zullen zware windstoten van 75 tot 100 km per uur voorkomen.

Een code oranje is een waarschuwing voor extreem weer. Er wordt dan van iedereen oplettendheid gevraagd. Nog extremere omstandigheden krijgen een weeralarm van het KNMI mee. Dat zou in theorie maandag nog gegeven kunnen worden, omdat er windstoten van meer dan 120 kilometer per uur worden verwacht.

Verkeer

Omgewaaide bomen en verkeersborden, afgewaaide takken en afgevallen lading kunnen het verkeer, zowel in de auto als op de fiets, maandagochtend ernstig hinderen. Rijkswaterstaat drukt mensen op het hart maandagochtend de actuele situatie op de weg in de gaten te houden en zo nodig de route of het tijdstip van vertrek aan te passen. De ANWB verwacht dat de ochtendspits dubbel zo zwaar wordt als normaal door de verwachte zuidwesterstorm.

Zondag kreeg Rijkswaterstaat al een aantal meldingen binnen van omgevallen bomen en borden. Het ging om ongeveer 25 meldingen. Als het nodig blijkt te zijn, zet Rijkswaterstaat maandag extra weginspecteurs in om ongevallen af te handelen en objecten van de weg te halen.

Naar verwachting zal de storm voor de kust weinig impact hebben. Van hoogwater zal waarschijnlijk geen sprake zijn, omdat er geen springtij is. Toch houdt Rijkswaterstaat de situatie voor de kust en op het IJsselmeer in de gaten.

Om de mogelijke problemen door de storm zo goed mogelijk op te vangen rijden sommige treinen maandag volgens een aangepaste dienstregeling, dat meldt de NS. Reizigers moeten rekening houden met langere reistijden en drukkere treinen.

KLM

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft uit voorzorg een aantal vluchten geannuleerd in verband met de storm. Dat liet een woordvoerder van het bedrijf zondag weten.

KLM verwacht dat de storm een flinke aanslag zal plegen op de capaciteit van start- en landingsbanen op Schiphol. Uit voorzorg zijn 18 Europese KLM-vluchten geannuleerd en 24 Cityhopper-vluchten. Het grootste deel van de 200 Europese vluchten die voor maandag op de planning staan, gaat door. De betreffende passagiers zijn allemaal geïnformeerd, zei de woordvoerder.

KLM bekijkt de situatie maandagochtend ''van uur tot uur'', zei de woordvoerder. De luchtvaartmaatschappij raadt passagiers aan de website van het bedrijf in de gaten te houden om te zien of er meer vluchten komen te vervallen of vertraging oplopen.

Transavia

Transavia denkt vooralsnog het vluchtschema van maandag te kunnen uitvoeren. ''Maar net als andere luchtvaartmaatschappijen zullen we last krijgen van de storm en kunnen er vertragingen ontstaan'', aldus een woordvoerster. Transavia vraagt passagiers zowel de eigen website als die van Schiphol in de gaten te houden.

Luchthaven Schiphol adviseert reizigers ook haar website en de site van de maatschappij waarmee wordt gevlogen in de gaten te houden. Naar verwachting zal de storm de dienstregeling op Schiphol maandag verstoren. Dat zal ook het geval zijn wanneer de storm in Nederland meevalt, want dan zullen vluchten van en naar andere Noord-Europese landen wellicht niet mogelijk zijn.

In het Verenigd Koninkrijk zal het bijvoorbeeld ook erg hard stormen. Op Schiphol zijn, zoals altijd als er storm op komst is, extra controles gedaan of alles wel goed vastzit. Vliegtuigen zijn met hun neus in de wind gezet.

Bekijk de actuele weersituatie