Neuroloog Ernst Jansen Steur zal tijdens de rechtszaak en de tuchtzaak die tegen hem zijn aangespannen volledige openheid van zaken geven en alle vragen beantwoorden. Dat heeft zijn advocaat Frank van Gaal gezegd.

Steur wordt verdacht van onder meer het stellen van verkeerde diagnoses met verstrekkende gevolgen voor zijn patiënten.

Op maandag 4 november begint in Almelo de rechtszaak die tegen hem is aangespannen. De vrijdag ervoor, 1 november, begint de tuchtzaak die vijf voormalig patiënten tegen Steur hebben aangespannen voor het Regionaal Tuchtcollege in Zwolle.

Volgens zijn advocaat Frank van Gaal vindt Steur het fijn dat de zaak eindelijk behandeld wordt. Letselschade-expert Yme Drost, die meerdere slachtoffers van de ex-neuroloog vertegenwoordigt, liet eerder al weten dat ook de slachtoffers opgelucht zijn dat de zaak na al die jaren aan bod komt.

Uniek proces

''Het wordt een uniek proces: een arts die zich strafrechtelijk moet verantwoorden voor medisch handelen. Ik neem aan dat de zaak in de medische wereld met belangstelling gevolgd wordt", aldus Van Gaal.

''Ik heb moeite met het beeld van 'monster’ dat van Jansen Steur wordt afgeschilderd in de media. Het is goed dat hij nu de kans krijgt om zijn eigen verhaal te doen.''

Goede reputatie

Ernst Jansen werd geboren op 24 oktober 1945 in het dorpje Kamperland in de provincie Zeeland. De naam Steur, die van zijn moeder, voegde hij pas later aan zijn naam toe.

In 1978 begon hij als neuroloog bij het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede. De arts genoot jarenlang een goede reputatie, zowel binnen als buiten het ziekenhuis. Die reputatie begon vanaf de jaren negentig te wankelen.

Non-actief

In 2003 werd Steur na een reeks incidenten op non-actief gezet. In 2004 werd hij gedwongen te vertrekken. Hij zou in die periode bij meerdere patiënten verkeerde diagnoses hebben gesteld.

Een patiënte pleegde zelfs zelfmoord na een slechtnieuwsgesprek met de neuroloog. Ook bleek hij verslaafd te zijn aan medicijnen die hij verduisterde uit het ziekenhuis.

Dat de neuroloog zich van geen kwaad bewust is, blijkt wel uit het feit dat hij in Duitse ziekenhuizen aan de slag ging na zijn ontslag. Begin dit jaar vertrok hij bij een Duits ziekenhuis na berichten in de media over zijn werkzaamheden daar.