In Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland geldt code geel, omdat in die provincies zondag stormachtige windstoten voorkomen. De verwachting is dat in de nacht van zondag op maandag de storm nog verder aantrekt.

Zondagmiddag werden er windstoten gemeten van 112 kilometer per uur. Daarmee is er officieel sprake van een storm. Zondagnacht en maandagochtend worden er windstoten tussen de 130 en 140 kilometer per uur verwacht.

Mensen moeten dan rekening houden met dakpannen die los kunnen schieten en bomen die kunnen omwaaien. De ANWB verwacht een dubbel zo drukke ochtendspits en de NS rijdt maandag met een aangepaste dienstregeling.

A28

Op de snelweg A28 in het noorden van het land hebben zich zondag vanwege het weer meerdere ongelukken voorgedaan. De snelweg is ter hoogte van Eelde in noordelijke richting afgesloten. Meerdere auto's raakten daar van de weg wegens hevige regenbuien.

Volgens de politie veroorzaakte grote hoeveelheid water op het wegdek aquaplaning. Enkele automobilisten verloren daardoor de macht over het stuur en kwamen in de vangrail of de berm terecht. Daarbij vielen geen ernstig gewonden.

Schade

De harde wind heeft nu al op meerdere plaatsen in Nederland stormschade veroorzaakt, al valt het volgens de meeste brandweerkorpsen erg mee wat betreft het aantal meldingen.

Wel kwamen er in totaal enkele tientallen meldingen binnen over bijvoorbeeld afgebroken takken en omgewaaide bomen. In Noord-Holland dreigden volgens een woordvoerster zonnepanelen van een pand te waaien, in de regio Kennemerland waren er problemen met bouwsteigers en dakplaten.

De brandweer vreest dat de schade vannacht en morgenochtend een stuk groter zal zijn, wanneer de wind nog meer is aangetrokken.

ANWB

Ook de ochtendspits zal last krijgen van het weer. De ANWB verwacht dat de ochtendspits twee keer zo zwaar zal zijn als normaal. Ook fietsers worden gewaarschuwd: zij kunnen last krijgen van afgebroken takken en verloren lading.

Verder adviseert de ANWB automobilisten om verstandig om te gaan met de weersomstandigheden. "Het is geen goed idee om op het hoogtepunt van de storm met een aanhangwagen op de Afsluitdijk te gaan rijden", aldus de woordvoerster.

Ook in andere provincies kunnen maandag windstoten voorkomen, maar wel iets minder zware dan in de kustprovincies. In alle provincies is maandag code geel van kracht, die staat voor gevaarlijk weer. 

Treinverkeer

De NS anticipeert op het weer door maandag in de Randstad met een aangepaste dienstregeling te gaan rijden. Op veel trajecten zal elk half uur een trein rijden, in plaats van elk kwartier.

NS en ProRail houden er rekening mee dat door de storm bomen en takken op het spoor terecht kunnen komen. Ook kan de wind voor schade bij de bovenleidingen zorgen en worden de sporen glad door bladval.

KLM

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft uit voorzorg een aantal vluchten geannuleerd in verband met de storm die maandagochtend over het land trekt. Dat liet een woordvoerder van het bedrijf zondag weten.

Hoeveel vluchten precies niet doorgaan, kon de zegsman niet vertellen. De betreffende passagiers zijn wel allemaal geïnformeerd, zei hij.

Veerboot

Rederij Doeksen heeft verder besloten dat maandagochtend een aantal veerdiensten tussen Harlingen en Vlieland en Harlingen en Terschelling vervallen. De sneldiensten gaan nog wel.

De afvaart van 9.00 uur naar Vlieland wordt geschrapt, net als de vaart om 12.00 uur van Vlieland naar Harlingen. De veerboot naar Terschelling van 9.45 uur vaart niet uit en ook zal er om 12.30 uur geen boot van Terschelling naar Harlingen gaan.

Storm

Voor de definitie storm moet er gemiddeld windkracht 9 staan over een tijdspannen van ten minste 10 minuten. Om als storm in de klimatologische boeken te komen, moet er een uur lang gemiddeld minimaal windkracht 9 worden gemeten.

Windkracht 10 wordt een zware storm genoemd, windkracht 11 een zeer zware storm. Als er sprake is van windkracht 12, wordt er gesproken over orkaankracht.

Bekijk het actuele weerbericht