Enkele honderden mensen zijn zaterdagmiddag naar Den Haag gekomen om actie te voeren voor het behoud van Zwarte Piet bij het sinterklaasfeest. 

Op het Malieveld staan naar schatting vijfhonderd mensen, van wie er veel gekleed zijn als de knecht van de goedheiligman.

Op het veld is de sfeer gemoedelijk. Behalve veel Pieten is er ook veel media aanwezig. De organisatie laat desgevraagd weten dat er zeker achthonderd tot negenhonderd mensen zijn. De actie duurt nog tot 16.00 uur. Er zijn verschillende optredens en er worden spelletjes gedaan.

In Nijmegen wordt zaterdagmiddag een recordpoging gedaan om met zoveel mogelijk Zwarte Pieten op de foto te gaan. De actie is eveneens georganiseerd om Zwarte Piet 'vooral zwart te houden'.

In de afgelopen weken barstte de discussie rondom de aanwezigheid van Zwarte Piet bij het sinterklaasfeest in alle hevigheid los. Zo zou Zwarte Piet discriminerend zijn en racisme oproepen. De kwestie laaide afgelopen week verder op nadat bekend werd dat de Verenigde Naties een onderzoek hebben ingesteld.

Bekijk meer foto's van de demonstratie op NUfoto

Bekijk beelden: