Artsenfederatie KNMG is blij dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de details over het handelen van huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn naar buiten heeft gebracht. 

Dit helpt om de onrust onder patiënten en artsen weg te nemen. Dat heeft de KNMG zaterdag laten weten.

De inspectie maakte vrijdag het bevel voor de huisartsenpraktijk Tuitjenhorn openbaar waarmee huisarts Tromp begin deze maand op non-actief werd gesteld.

Daaruit bleek dat de huisarts een terminale patiënt 1000 mg morfine toediende, veel meer dan toegestaan. De patiënt overleed kort daarna.

''Volgens het bevel heeft de arts ver buiten alle geldende richtlijnen gehandeld, signalen van collega zorgverleners hierover genegeerd, en zich in een zo belangrijk onderdeel van de zorg niet toetsbaar opgesteld'', aldus de KNMG.

Drama

KNMG-voorzitter Rutger Jan van der Gaag zei zaterdag bij de NOS dat hij zich kan voorstellen dat de familie van Tromp, die kort na het bevel van de IGZ zelfmoord pleegde, boos is over de publicatie. Toch is het volgens hem van groot belang dat het rapport nu openbaar is. ''Het is en blijft een drama voor alle partijen.''

Van der Gaag noemde het verder ''invoelbaar'' wat de huisarts heeft gedaan. ''Ik denk dat dit een buitengewoon bevlogen en betrokken huisarts was. Maar goede intenties stellen je niet boven de regels'', aldus de KNMG-voorzitter.

Bijscholing

Huisartsen die niet genoeg blijken te doen aan bijscholing op het gebied van palliatieve zorg en euthanasie, zouden daar gevolgen van moeten ondervinden, vindt Van der Gaag. 

Bijvoorbeeld bij de vijfjaarlijkse herregistratie. "De meeste artsen zijn goed op de hoogte, maar misschien moeten artsen met een solopraktijk of een eenzijdig bijscholingspakket er nog eens op gewezen worden dat dit een essentieel onderdeel is van de beroepsuitoefening." 

Ook wil de KNMG in gesprek met instellingen die gaan over de opleiding en herregistratie van huisartsen en specialisten.