Gemeenten zijn niet van plan om de intocht van Sinterklaas dit jaar aan te passen naar aanleiding van de discussie rond Zwarte Piet.

Dat meldt de NOS zaterdag op basis van een rondgang langs ruim tweehonderd gemeenten. Enkele gemeenten zeggen wel te willen nadenken over een mogelijke aanpassing volgend jaar.

Veel gemeenten zeggen zich niet aangesproken te voelen door de kritiek op Zwarte Piet. Een aanpassing is daarom niet aan de orde. Andere ondervraagden begrijpen de discussie wel en denken na over mogelijke aanpassingen.

Zo denkt Utrecht na over de toevoeging van 'Spaanse edelen'. Amsterdam laat weten al bezig te zijn met een andere opzet. Of die al dit jaar worden ingevoerd, is niet duidelijk.

Discussie

In de afgelopen weken barstte de discussie rondom de aanwezigheid van Zwarte Piet bij het sinterklaasfeest in alle hevigheid los. De discussie ontstond mede na klachten in Amsterdam. Zo zou Zwarte Piet discriminerend zijn. De kwestie laaide afgelopen week verder op nadat bekend werd dat de Verenigde Naties een onderzoek hebben ingesteld.