De huisarts uit Tuitjenhorn die zelfmoord pleegde nadat hij op non-actief was gesteld heeft in het verleden vaker in strijd met de regels het leven van een patiënt beëindigd. 

Tegen de coassistent, die de kwestie aan de orde bracht, zei hij dat hij 'ook weleens een zak over iemands hoofd had gedaan'. Dat staat in een verslag van de coassistent dat in het bezit is van de Volkskrant.

De huisarts had in zijn praktijk een speciaal kastje waarin hij onder meer morfine verstopte. Tegen de coassistent zei hij dat 'alle huisartsen zo'n kastje zouden moeten hebben' en 'dat je een lapzwans bent als je het niet zo doet'. Volgens de arts kost euthanasie te veel administratie en duurt het bovendien veel te lang.

Toen de coassistent geschrokken reageerde op het feit dat de arts wel eens een zak over iemands hoofd had getrokken zei hij dat 'een CO2-dood een hele zachte dood is'. Ook had hij helium in de praktijk liggen voor 'dit soort gevallen'.

Niet openbaar

De coassistent van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam schrijft verder dat de huisarts zei dat zijn uitlatingen niet openbaar mochten worden. "Hij zei: en dit ga je natuurlijk niet op de opleiding vertellen, want dan hang ik, dat snap je wel." Het ziekenhuis bevestigt in de krant dat het verslag ook naar de inspectie is gestuurd.

Bij het voorval waardoor de kwestie aan het rollen kwam, gaf de huisarts een terminaal zieke patiënt honderd keer de reguliere dosis morfine, zo maakte de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vrijdag bekend. De patiënt kreeg in totaal duizend milligram morfine ingespoten. Ook kreeg hij ruim twintig keer de normale dosis van het slaapmiddel dormicum toegediend.

Relaas klopt niet

Het relaas van de coassistent klopt niet. Het is 'extreem eenzijdig' en 'extreem dik aangezet'. Dat zei de advocaat van Tromp, Cor Hellingman, in een reactie zaterdagochtend op Radio 1.  De advocaat neemt het verslag van de assistent, 'net koud uit de collegebanken en nog zo groen als gras', niet al te serieus. "Het is extreem dik aangezet. Het is haar woord tegen het woord van de huisarts", aldus Hellingman. 

Volgens de advocaat is het voorval waardoor de kwestie aan het rollen kwam een 'uitzonderlijke situatie'. "Het is mij niet bekend dat hij eerder zo gehandeld heeft", zo zei de raadsman. Hij erkent wel dat Tromp in dit geval een te grote dosis morfine heeft gebruikt.