Vele strafzaken zoals verkrachtingen, mishandelingen of verkeersdelicten, blijven op de plank liggen, omdat alle aandacht gaat naar grotere zaken.

Het zou gaan om duizenden strafzaken waar niks mee gedaan wordt. Dat zegt Leendert Verheij, president van het Gerechtshof in Den Haag, vrijdagavond tegen RTL Nieuws.

Volgens hem komen er steeds vaker grote zaken bij die veel mankracht vereisen. Verheij noemt als voorbeeld de zaak van Benno L. en grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

Omdat er veel slachtoffers en verdachten zijn in die zaken, is er veel mankracht nodig waardoor andere zaken blijven liggen.

Wachtlijsten bij het Openbaar Ministerie en de rechtbanken lopen op. "Dan praat je eerst over tientallen zaken en later over honderden zaken landelijk",  zegt Verheij.

Kabinet

Volgens hem komt dit onder meer door de bezuinigingen van het kabinet. "Rechtspraak is een kerntaak van de overheid. Je kunt niet van de rechtspraak vragen dat je minstens hetzelfde en zelfs nog meer gaat doen en er geld af moet. En dat geldt voor het Openbaar Ministerie net zo",  aldus Verheij.

Hij noemt het een kwalijke zaak voor alle betrokkenen bij een zaak. "Voor de verdachte hangt die zaak als een zwaard van Damocles boven z’n hoofd. En voor slachtoffers is dat ontzettend belastend om tegen die zaak aan te moeten hikken en niet te weten waar je aan toe ben."