De man die in maart 2012 de eigenaar van café Brandhoek in de Bijlmer door het hoofd schoot, is vrijdag door de rechtbank in Amsterdam tot twintig jaar celstraf veroordeeld. 

De man kreeg ruzie in het café en opende het vuur. De eigenaar van het café aan het Bijlmerplein overleefde de schietpartij, maar is nog altijd niet hersteld.

De 41-jarige schutter sloeg op de vlucht en loste vervolgens schoten op drie toegesnelde agenten. Een van de agenten raakte daardoor gewond. Bovendien raakte een van de kogels de auto van een voorbijganger die voor het stoplicht stond te wachten. De rechtbank veroordeelde de man daarom tot vier maal poging tot moord en een keer poging tot doodslag voor de verdwaalde kogel.

De man handelde naar eigen zeggen in een impuls en beriep zich op noodweer. De rechtbank ging hier niet in mee, omdat hij genoeg tijd had om zich te beraden. Volgens de rechter wilde de café-eigenaar alleen het gesprek met hem aangaan. Omdat de man bovendien al eens eerder is veroordeeld voor een fatale schietpartij in Suriname en omdat hij het gemunt had op politieambtenaren, is een lange celstraf volgens de rechter op zijn plaats.