Het pasgeboren jongetje dat op 18 juni in Roermond te vondeling werd gelegd, heeft een ouder zusje. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekend op basis van vergelijkend dna-onderzoek.

Ook zijn zusje werd te vondeling gelegd, en wel op 20 oktober 2011 op een parkeerplaats in Hürth bij Keulen. De recherche weet nog niet wie de moeder van beide kinderen is.

Jeugdzorg onderzoekt of het jongetje kan opgroeien in het gezin van zijn zusje. Volgens een woordvoerster van Jeugdzorg gaat het goed met het jongetje.

De kinderen hebben in ieder geval dezelfde biologische moeder, zo blijkt uit onderzoek. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of zij ook dezelfde vader hebben en volle broer en zus zijn of halfzus en -broer.

Vergelijkbare manier

De afstand tussen de vindplaatsen (Roermond en Hürth) van de vondelingen is een kleine honderd kilometer. Het meisje is in Duitsland op een vergelijkbare manier te vondeling gelegd als haar broertje.

Net als het jongetje in Roermond was het meisje in Duitsland in een deken gewikkeld, lag ze vlak bij een weg en was de navelstreng van het pasgeboren kind met een klem afgebonden.

Celstraf

Voor justitie is de moeder of degene die de kinderen te vondeling legde, verdachte. Op het te vondeling leggen van een kind staat maximaal vier jaar celstraf, zei officier van justitie Karin Jansen.

Burgemeester Peter Cammaert van Roermond zei dat de moeder of andere betrokkenen wellicht hulp en opvang nodig hebben. Een dreigende straf mag het eventuele contact met de kinderen niet in de weg staan, vindt de burgemeester.

Nederlands

Het jongetje heeft de Nederlandse nationaliteit en is voorlopig in een pleeggezin geplaatst. Mocht het jongetje in het gezin van zijn zusje worden opgevoed, dan kan het kind tot Duitser genaturaliseerd worden. Wordt binnen vijf jaar de moeder gevonden, dan krijgt hij de nationaliteit van de moeder.

Justitie heeft de hulp van het publiek ingeroepen om erachter te komen wie de moeder en de vader zijn.