Het treinverkeer tussen Deventer en Apeldoorn ligt al sinds vrijdagochtend vroeg stil, omdat op de linkeroever van de IJssel bij Deventer tijdens graafwerkzaamheden een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog is gevonden.

Het explosief ligt vlak bij een spoorbrug. Het gaat om een 500-ponder, meldt de politie.

Sinds 8.30 uur rijden er al geen treinen op het traject. Treinreizigers kunnen het beste omrijden via Zwolle, Zutphen of Arnhem.

Ook zijn bussen ingezet tussen Apeldoorn en Deventer. Mensen moeten er rekening mee houden dat ze zeker een uur langer onderweg zijn.

Geen eindtijd

De NS verwachtte dat de spoorproblemen rond 13.00 uur zouden zijn verholpen, maar dat werd niet gehaald. Halverwege de middag reden er nog steeds geen treinen. De NS durft nog geen nieuwe eindtijd te noemen.

Op de IJssel bij Deventer mogen voorlopig geen schepen varen. De lucht boven de vindplek is verboden gebied voor het vliegverkeer.

Volgens RTV Oost zegt de politie dat al het verkeer ook na 18.00 uur nog zeker een aantal uur stil blijft liggen. De voorzorgsmaatregelen blijven na verwachting gelden tot ruim na de avondspits.

Onderzoek

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) doet onderzoek. In de loop van de middag wordt de bom waarschijnlijk onklaar gemaakt. Daarna kunnen het treinverkeer, de scheepvaart en het vliegverkeer worden hervat. Wanneer de EOD het explosief ruimt, is nog niet bekend.

De bom kwam rond 8.30 uur aan het licht bij werkzaamheden om de uiterwaarden te verruimen. Begin dit jaar waren er achttien vliegtuigbommen uit de uiterwaarden bij Deventer gehaald. In het gebied is in de Tweede Wereldoorlog zwaar gevochten.