Een 41-jarige moordverdachte uit Den Bosch wordt vrijgelaten omdat er twijfel is ontstaan over de oorzaak van het overlijden van zijn partner in juli. De rechtbank in Den Bosch heeft dat vrijdag besloten.

Terwijl het Openbaar Ministerie denkt dat Dirk L. zijn 48-jarige partner in juli heeft gewurgd, staat in een definitief sectierapport van het NFI dat het overlijden ook kan zijn veroorzaakt door het gebruik van een extreme hoeveelheid GHB.

''Nu er een andere reële mogelijkheid bestaat, zijn er op dit moment onvoldoende ernstige bezwaren om het voorarrest te laten voortduren’’, aldus de rechter.

Dirk L. belde op 13 juli zelf 112 en werd na de vondst van zijn dode huisgenoot vrijwel direct zelf aangehouden. Hij zat sindsdien vast.

Bewijs

Zijn advocaat Bas Kurvers meent dat er meer bewijs is voor het GHB-gebruik als doodsoorzaak. Zijn cliënt ontkent dat hij zijn partner heeft gewurgd. Hij vroeg daarom om vrijlating.

De officier van justitie denkt steunbewijs te vinden voor een gewelddadige dood vanwege de wisselende verklaringen en eerdere geweldsuitbarstingen van de verdachte. ''Niemand anders kan het letsel hebben toegebracht'', zei ze.

Partijen krijgen de kans om vragen te stellen aan de NFI-patholoog over de doodsoorzaak. Een verzoek van het Openbaar Ministerie om een contra-expertise werd vooralsnog afgewezen.

De zaak gaat op 17 januari verder.