De Universiteit Utrecht heeft "alle privileges afgenomen" van een hoogleraar die sinds twee jaar met emeritaat was, nadat ze een "scherpe e-mail" zou hebben verstuurd.

De reden daarvoor was dat ze niet was uitgenodigd voor een afscheidsbijeenkomst van een oud-collega. Dat meldt de Volkskrant vrijdagochtend. 

Volgens de universiteit speelden de problemen al langer. ''De mail was de spreekwoordelijke druppel, maar iemand wordt echt niet alleen weggestuurd om een keer een boos mailtje. Dit is een unieke gebeurtenis, het is heel bijzonder'', aldus de woordvoerder.

De vrouw, Barbara Kwiatkowska, was 25 jaar hoogleraar bij het NILOS (Netherlands Institute for the Law of the Sea) van de faculteit Rechten. 

Volgens de Volkskrant is het waarschijnlijk voor het eerst dat een universiteit op dergelijke wijze actie onderneemt tegen een oud-hoogleraar.

Het belangrijkste gevolg van het 'ontslag' is dat Kwiatkowska geen gebruik meer kan maken van haar e-mailaccount bij de universiteit. Ook is haar de toegang tot verschillende andere diensten van de universiteit ontzegd.