Vier Nederlandse hackers zijn opgepakt voor het vermoedelijk plunderen van bankrekeningen en het uitvoeren van honderden frauduleuze overboekingen door het installeren van kwaadaardige software.

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

Vier mannen uit Alkmaar, Haarlem, Woubrugge en Roden zijn door de politie aangehouden. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de grootschalige, digitale fraude en witwaszaak.

De politie onderzoekt de periode tussen het voorjaar van 2012 en nu. Centraal in het onderzoek staan meer dan 150 frauduleuze transacties. De omvang van de schade komt mogelijk in de buurt van een miljoen euro.

Via emailberichten met een snelkoppeling naar malware verschaften de hackers zich toegang tot computers van onwetende rekeninghouders.

TorMail

Door de gratis dienst TorMail te gebruiken, konden de hackers hun activiteiten afschermen. Met TorMail kun je anoniem berichten sturen en ontvangen. De overboekingen kwamen terecht op zogeheten moneymules, personen die werden geronseld om hun rekening voor transacties beschikbaar te stellen. 

Ook werd er waarschijnlijk gebruik gemaakt van bitcoins, om crimineel verkregen geld om te zetten in elektronisch geld.

Verschillende banken en bedrijven hebben aangifte gedaan van computercriminaliteit. Om hoeveel bankrekeninghouders het gaat, is nog niet duidelijk. Dat moet nog worden onderzocht, laat het OM weten. Getroffen particulieren hoeven zich geen zorgen te maken over de schade. Banken nemen die voor hun rekening en zorgen voor compensatie van de gedupeerden.

Lees ook: Bitcoin: Alles over de wispelturige digitale valuta