De zaak tegen de Nederlandse econome Heleen Mees is uitgesteld. 

De rechter in New York doet nu 9 januari uitspraak.  .

De advocaat van Mees heeft tot 22 november de tijd te reageren op de nieuwe eis, waarna de rechter dan in januari zijn oordeel velt.

Mees werd bijgestaan door advocaat Ira London, bekend van de zaak tegen Al-Qaida-kroongetuige Jamal Ahmed al-Fadl.

De aanklager had Mees een 'plea deal' aangeboden, een soort gedeeltelijke schuldbekenning. Mees heeft die schikking niet geaccepteerd.

Mees wilde donderdag in New York geen vragen beantwoorden. Tijdens de zitting, die enkele minuten duurde, oogde ze zenuwachtig. Op de opmerking van de rechter dat zij op geen enkele manier contact mag zoeken met Willem Buiter knikte Mees en zei slechts: "Ik begrijp het."

Therapie

Mees' advocaat Ira London zei dat in het aanbod van de aanklager stond dat strafrechtelijke vervolging zou worden ingetrokken. Over de inhoud wilde hij niet te veel kwijt. Wel zei hij dat in het aanbod staat dat Mees in therapie zou moeten of anderszins 'stappen moet ondernemen'. London wilde niet zeggen wat die stappen zouden inhouden.

Advocaat London gaf wel aan dat Mees "op dit moment niet in therapie is". Hij liet weten dat zijn cliënt "probeert overeind te blijven" na alles wat is gebeurd. Maar ook: "Veel van mijn cliënten zijn verwoest als ze iets als dit overkomt. Mevrouw Mees is dat niet."

Affaire

De econome had een affaire met de getrouwde Buiter, die voor de Citigroup werkt. Toen de affaire voorbij was, zou ze hem hebben lastiggevallen door honderden intimiderende mails te sturen en hem via Skype te stalken. 

Mees wordt ervan beschuldigd de hoofdeconoom van de Amerikaanse Citigroup, Buiter, te hebben bestookt met ruim duizend e-mails. Buiter en Mees zouden eerder een relatie hebben gehad. 

Mees zou niet alleen Buiter hebben lastiggevallen, maar ook zijn vrouw en kinderen. De rechter verbood de econoom op wat voor wijze dan ook contact op te nemen met Buiter en zijn gezin.

Rikers Island

Buiter diende in juli een aanklacht in tegen Mees, die daarop werd gearresteerd en enkele nachten in de cel doorbracht op het New Yorkse Rikers Island.

Volgens de aanklacht zou ze compromitterende foto's van zichzelf hebben verstuurd, maar ook foto's van dode vogels en ernstige verwensingen. London liet diverse media weten dat de mailwisseling van twee kanten kwam. 

Marathon 

Mees was heel optimistisch over de zaak. Ze liet vorige week via Twitter weten op 3 november de marathon van New York te gaan rennen. 

De 44-jarige Mees woont al jaren in New York en gaf onder meer les aan de New York University. Ze is vooral bekend door diverse tv-optredens en haar columns voor NRC Handelsblad en Het Financieele Dagblad.