De politie heeft een 38-jarige man aangehouden in verband met de grote brand van afgelopen zaterdag in Leeuwarden.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdagmiddag bekendgemaakt op een persconferentie in Leeuwarden.

Het vuur is volgens de politie vermoedelijk ontstaan door een steekvlam uit een gaskachel in een kledingwinkel, die oversloeg op de kleding. Bij de brand werden vijf winkels en elf appartementen verwoest.

De politie heeft de man, die een medewerker is van de kledingwinkel, verhoord. Hij zou bezig zijn geweest met de gaskachel, toen de brand ontstond. 

De verdachte wordt mogelijk aangeklaagd voor niet-opzettelijke brandstichting door onvoorzichtig handelen, waardoor de brand is ontstaan. Daarvoor staat een maximale celstraf van twee jaar. De man is op vrije voeten.

Gasfles

Volgens de politie heeft de verdachte nog niet bekend, "maar hij herkent zich wel in het beeld dat de politie hem heeft voorgehouden."

Naast de gaskachel in de kledingwinkel stond ook een gasfles. De politie benadrukt dat het strafrechtelijk onderzoek van zowel de politie als het Openbaar Ministerie, mede om veiligheidsredenen, nog niet is afgerond. 

Slachtoffer

Bij de brand kwam een 24-jarige man om het leven. Het slachtoffer is volgens de politie teruggevonden op een afgesloten binnenplaats. Hij is niet door verbranding, maar door verstikking om het leven gekomen.

Volgens een woordvoerder van de brandweer kon het slachtoffer vanwege de rookontwikkeling niet via de voordeur naar buiten. 

Armlengte

"Er is wel een reddingspoging ondernomen, maar het bleek voor de brandweerlieden erg lastig om bij het slachtoffer te komen", aldus het hoofd van de brandweer.

"Er zijn verregaande risico's genomen en de brandweerlieden waren een armlengte van het slachtoffer verwijderd, maar door de intense rookontwikkeling bleek het uiteindelijk niet mogelijk om hem te redden. Dat was ook voor de brandweerlieden zeer frustrerend."

De getroffen bewoners en omwonenden hebben verslagen gereageerd op de mogelijke betrokkenheid van de 38-jarige man. Toch zijn ze opgelucht dat er eindelijk duidelijkheid is. ''Er deden veel wilde verhalen de ronde”, aldus een van de bewoners.