De exacte oorzaak van de brand, dinsdagavond in een appartement in seniorencomplex Grote Koppel in Zeist, is niet meer te achterhalen. Daarvoor is een te groot deel van de woning uitgebrand.

Wel hebben forensische onderzoekers vastgesteld dat er geen kortsluiting in de woning is geweest en dat de brand zeer waarschijnlijk is begonnen bij een bank in de woonkamer.

Dat heeft een woordvoerster van de politie donderdag gezegd.

Bij de brand kwam de 71-jarige bewoner van het appartement om het leven. Wat er precies is gebeurd, valt niet meer vast te stellen, maar politie en brandweer gaan wel uit van een ongeluk. Er zijn ook geen sporen van een brandversneller zoals benzine gevonden.

Evacueren

De brandweer liet de bewoners van drie etages van het flatgebouw evacueren vanwege de enorme rookontwikkeling. Ruim tien woningen zijn vooralsnog niet bewoonbaar door rook- en roetschade.

Voor deze bewoners is door flateigenaar WoonZorg tijdelijk andere woonruimte geregeld. Alle andere bewoners zijn woensdag teruggekeerd naar huis. Woonzorg en de gemeente zorgen ervoor dat hun appartementen zonodig worden schoongemaakt.