De wolf die op 4 juli dood werd gevonden bij Luttelgeest is niet door een ongeluk om het leven gekomen maar het lijkt er op dat hij in Polen is doodgeschoten.

Dat blijkt uit aanvullend onderzoek dat Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) van de Universiteit Utrecht en Naturalis hebben gedaan.

Op een CT-scan en röntgenfoto van het kadaver zijn kogelrestanten aangetroffen, iets wat niet bleek tijdens eerder onderzoek. ''Bij onderzoek van het skelet van het dier werden kleine restanten van een kogel gevonden'', zegt Lyanneke Krauss van het DWHC. ''Het skelet is door het DWHC opnieuw onderzocht en ook zijn na analoge inspectie van de huid kleine kogelgaten gevonden.''

Bij een eerste sectie in de zomer constateerden DWHC en Naturalis dat het dier was overleden door ''een ernstig trauma'', waarschijnlijk veroorzaakt door een aanrijding.

Het Vara-programma Vroege Vogels berichtte eerder donderdag dat een botsing niet de doodsoorzaak zou zijn.

Bever

Ook zouden in de wolvenmaag de resten zijn gevonden van een Poolse bever. Dat kan alleen verklaard worden als de wolf in Polen is neergeschoten en op nu nog onduidelijke wijze naar ons land is getransporteerd, zegt Vroege Vogels.

De wolvin werd op 4 juli dood gevonden bij Luttelgeest. De vondst leidde tot veel ophef; sommigen veronderstelden dat het dier zelf naar Nederland zou zijn gelopen.

FBE Flevoland

De Faunabeheereenheid (FBE) Flevoland was de enige organisatie die volhield dat het onmogelijk was dat een wolf op eigen kracht naar Luttelgeest gelopen zou zijn.

"Je ziet wat je graag wil zien. Als iedereen zegt dat je naar een in Nederland aangereden wolf kijkt, dan zie je dat kennelijk", zegt Evert Menkveld van FBE. 

Menkveld suggereerde in juni al dat het dier mogelijk door Poolse seizoensarbeiders meegenomen zou zijn. "Het lijkt erop dat ik gelijk heb gekregen. Maar ik ben er niet blij mee."

Hij zet verder zijn vraagtekens bij het onderzoek dat naar de wolf is gedaan: "Het is toch uiterst twijfelachtig dat onderzoekers van belangrijke instituten als Alterra, Naturalis en de Universiteit Utrecht met z'n allen na weken uitpluizen niet hebben ontdekt dat er twee kogelgaten in het wolvenlichaam zaten. Wat moet je dan van ander onderzoek van hen denken?''