Zeker 27 vrouwen in Nederland zijn mogelijk overleden aan de bijwerkingen van de omstreden pil Diane-35. 

Dat heeft directeur Agnes Kant van het bijwerkingencentrum Lareb donderdag gemeld. In mei was nog sprake van achttien doden.

Volgens Kant zijn sindsdien nieuwe meldingen binnengedruppeld. Het gaat om pilgebruiksters die in de afgelopen 25 jaar zijn overleden aan de gevolgen van bloedklonters (trombose), bijwerkingen van de pil.

Diane-35 kwam in 1987 op de markt. De pil is nog steeds op de markt en is bedoeld als middel tegen acne en overbeharing. Het werkt ook als anticonceptiemiddel, maar mag niet als zodanig worden voorgeschreven.

De pil kwam begin dit jaar in opspraak toen enkele sterfgevallen in Frankrijk naar buiten kwamen. De vrouwen kregen bloedklonters na het slikken van de pil.

Oplopen

Volgens Kant is het mogelijk dat het aantal meldingen verder oploopt. De Lareb-directeur benadrukt dat het niet gaat om nieuwe doden. Televisieprogramma Zembla besteedt donderdagavond aandacht aan het onderwerp.

Kant erkent in Zembla dat er niet genoeg wordt gemeld. ''Wij hadden er misschien meer achteraan kunnen gaan, maar het is ieders verantwoordelijkheid. De arts had kunnen melden, zorgverleners en patiënten. Het bewustzijn dat er kan en ook moet worden gemeld is helaas nog onvoldoende.''

Ook het Nederlands Huisartsen Genootschap wil dat artsen vaker klachten doorgeven.