De gemeente Groningen overweegt het hoofd van de VN-werkgroep die onderzoek doet naar Zwarte Piet, Verene Shepherd, per brief uit te nodigen voor de landelijke intocht van Sinterklaas op zaterdag 16 november. 

Een woordvoerder van de gemeente heeft dat donderdag gezegd.

Of de uitnodiging daadwerkelijk verstuurd wordt, is nog onderwerp van gesprek in het college van burgemeester en wethouders: ''We spelen met de gedachte''

Volgens wethouder Joost van Keulen van Groningen ''is er maar een ding slechter dan dit VN-onderzoek en dat is een slecht onderbouwd onderzoek''. Groningen nodigt Shepherd uit om veldwerk te verrichten tijdens de intocht, zodat ''ze kan zien dat het een kinderfeest is dat niets met racisme te maken heeft''.

Veiligheid

Er zitten volgens Van Keulen wel nogal wat consequenties aan zo’n bezoek, onder meer met betrekking tot de veiligheid. ''Daarover moeten we met de politie in gesprek. Als ze de uitnodiging aanvaardt en daadwerkelijk komt.''

De Verenigde Naties doen onderzoek naar de vraag of Zwarte Piet racistisch is. Shepherd zei dinsdag dat Nederland het sinterklaasfeest moet afschaffen.

Achtergrond: 'VN-onderzoeker sprak op persoonlijke titel'