De geallieerde bommenwerper die in september 1944 werd neergeschoten bij Zelhem in de Achterhoek, is met zekerheid de Lancaster ED 470.

Dat is woensdag vastgesteld toen bij het schoonmaken van opgegraven brokstukken een vermelding van het toestelnummer aan het licht kwam.

De Engelse crew bracht dat nummer destijds aan, maakte de gemeente Bronckhorst bekend.

Er is wekenlang gegraven om alle resten van het vliegtuigwrak aan de oppervlakte te brengen. Dat gebeurde op verzoek van de nabestaanden van zeven bemanningsleden die in het toestel zaten. Een achtste bemanningslid, staartschutter John G. Miller, kon zichzelf in 1944 met een parachute in veiligheid brengen.

Hij vertelde later dat het toestel met daarin de bemanning enkele minuten later voor zijn ogen explodeerde. Pas een paar jaar geleden ontdekten particuliere onderzoekers dat het toestel waarschijnlijk bij Zelhem was neergekomen.

Geen menselijke gresten

Bij de berging zijn geen menselijke resten gevonden, aldus de gemeente. Maar omdat nu vaststaat dat het inderdaad om het toestel gaat waaruit Miller kon ontsnappen, hebben de nabestaanden nu zekerheid over het lot van hun familieleden. Bronckhorst gaat hen dat ook officieel laten weten.

Het bergingsteam van Defensie heeft naast brokstukken van het vliegtuig nog enkele stuks munitie opgegraven. Een deel daarvan is zaterdag tijdens een kijkdag voor publiek te zien. De enorme krater die is gegraven wordt donderdag al gedicht, omdat voor het openhouden van die kuil kostbare apparatuur nodig is.